Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskfyllt med ett OS i länet

Annons

Jag tror säkerligen att vägen till ett olympiskt spel skulle betyda mycket för Sverige och Östersund men det krävs fullständig ekonomisk garanti från staten för att möjliggöra detta.

Ett OS betyder arbetstilfällen och goodwill för arrangörslandet men det innebär också en stor risk med stora ekonomiska åtaganden. Anläggningar skall byggas och för detta behövs långsiktiga strategier för att det inte dessa skall bli temporära lösningar till höga kostnader eller något som inte används åren efter ett eventuellt OS till höga kostnader för skattebetalarna. I samband med diskussionerna om en svensk ansökan är det viktigt att även politikerna i majoriteten i Östersunds funderar över kommande satsningar.

Är det strategiskt rätt att lägga alla ägg i samma korg (multiarena) eller är det en bättre strategi att satsa på anläggningar som kan fylla en viktig funktion för fler intressen och även vid ett eventuellt olympiskt spel?

I arenautredningen lämnades alternativet med vinterpalats på Campus därhän. Argumenten var främst att det inte skulle få plats men det tycker jag inte minst att gårdagens invigning av isovalen bevisade med all tydlighet, och mer mark finns det!

Detta alternativ hade förutom två hockeyrinkar inneburit att vi haft en anläggning med kapacitet att arrangera tävlingar i de olika skridskodisciplinerna och detta till mindre än halva kostnaden för kommunen än vad multiarenan är projekterad till.

De resterande kronorna behövs för andra kommunala intressen, delar av dessa kan användas för att konstfrysa Odenvallen (med konstgräs på sommaren) och att bygga gymnastikhall. Även ett konserthus och ett stöd till nationalmuseum norr skulle få plats inom budgetramen.

Pär Löfstrand, Folkpartiet Liberalerna i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel