Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskerar vite för dålig arbetsmiljö

Förskolan QL i Åre riskerar att få betala vite på 50 000 kronor om det inte görs något åt förskolans arbetsmiljö.

Fram till den 10 januari 2011 har förskolan på sig att ordna ett pausutrymme där personalen kan återhämta sig under arbetsdagen utan att störas av ljud från barngrupper och närliggande arbetslokaler.

Förskolan ska även se till att paus- och viloutrymmet inte används för verksamhet som försämrar utrymmets användbarhet till exempel genom att datorer, kopiatorer eller andra maskiner är placerade i utrymmet eller att utrymmet används vid enskilda samtal med föräldrar.

Som det ser ut i dag används personalrummet på förskolan som pausrum, vilrum, arbetsrum, samtalsrum och förråd. Det är mycket lyhört och personalen kan inte koppla bort från jobbet, telefoner som ringer, personal som utför administrativt arbete vid datorer, dokuments som skrivs ut och samtal med föräldrar som ofta är sekretessbelagda innebär att det är svårt för personalen att få sina 30 minuters vila per dag.

Buller och ljud som upplevs som störande kan leda till fysiska och psykiska reaktioner av olika slag som koncentrationsproblem, högt blodtryck och utsöndring av stresshormoner.

Förskolan byggdes ut våren 2008 då barn- och personalantal växte. I dag är det 40 barn på två avdelningar med 10 personer i personalen.

Personal och skyddsombud har vid flera tillfällen uppmärksammat arbetsgivaren om att personalrummet inte räcker till för de behoven som kommit med ett ökat personal- och barnantal.