Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risken för arbetsskador ökar

2 500 personer i Jämtlands län riskerar att bli sjuka på jobbet.
Högst är risken i Gävle, men länet ligger tvåa i statistiken.
Det är männen som drabbas värst, av de 2 500 är 1 890 män.

Annons

Risken att drabbas av långvarig sjukfrånvaro på grund av arbetet varierar stort över landet.

Minst risk att skadas på jobbet har läkare och tandläkare.

Arbetar du som brandman eller byggnadsarbetare är risken för en arbetsplatsolycka som högst.

Men kvinnor inom vård- och omsorg riskerar också att råka ut för olyckor på jobbet.

Det visar Arbetsskaderapporten 2014 som nyligen har presenterats.

Störst risk att drabbas av en allvarlig arbetsplatsolycka har de som bor i Värmland, 4,1 per tusen sysselsatta.

Männen drabbas dessutom i högre utsträckning än kvinnor, 4,1 per tusen sysselsatta, jämtfört med kvinnorna som ligger på 2,3 per tusen sysselsatta.

Här sticker inte Jämtlands län ut särskilt mycket. Länet ligger på tionde plats, 2,6 av tusen anställda riskerar att drabbas.

– Statistiken visar tydligt att risken att drabbas av allvarligt arbetsolycksfall skiljer sig åt mellan Sveriges län och regioner. Den regionala riskfördelningen kan delvis förklaras med den svenska industri- och sysselsättningsstrukturen, säger Michel Normark, chef för analys och försäkringsvillkor på AFA Försäkring i ett pressmeddelande.

Men för tredje året i rad ökar risken att drabbas av en allvarlig arbetsplatsolycka på svenska arbetsplatser.

– Efter tre år av stigande skaderisk kan vi konstatera att den långsiktiga minskade trenden tycks ha brutits, säger Michel Normark vidare. Vi har under ett antal år observerat ökade risktal.

– Arbetsmarknadens parter har förbättrat villkoren i försäkringen och på så sätt ökat incitamenten för anmälan. Dessutom har arbetsmarknadens parter genomfört ett antal kampanjer för att öka kännedomen om försäkringarna.

Arbetsskaderiskerna är lika ojämnt fördelade som tidigare. Fallolyckor, hantering av maskiner samt hot, våld och rån står för flest antal olyckor.

Män är mer utsatta för allvarliga arbetsolyckor än kvinnor, men kvinnornas risk har ökat mer än männens.

De vanligaste arbetssjukdomarna för män är hörselskador, som drabbar var tredje man, näst vanligast är effekterna av vibration.

När det gäller kvinnor är hudens sjukdomar, exempelvis eksem, något som drabbar var femte kvinna. Den näst vanligaste diagnosen är karpaltunnelsyndrom, stickningar och domningar i fingrarna, som drabbade var sjätte kvinna.

– Även när det gäller långvarig sjukfrånvaro kan näringslivsstrukturen delvis förklara de stora skillnaderna mellan län och regioner. Risken att drabbas skiljer sig åt mycket mellan olika yrken och vissa högriskyrken. Inte minst industriellt arbete är vanligare i vissa län och regioner än i andra.