Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för viltolyckor under våren

Viltolyckor i trafiken är inget ovanligt i Jämtland. Därför finns det en rad saker att tänka på både för att undvika dem och när de väl inträffar.

Förra året skedde 1313 viltolyckor i trafiken i Jämtland. 431 av dem var med älg och 674 med rådjur.

Den här veckan bedriver den ideella föreningen Älgskadefondsföreningen en nationell kampanjvecka. De befinner sig ute i landet för att informera om varför viltolyckor i trafiken sker och hur dessa situationer ska hanteras.

– Det handlar oftast om för hög hastighet och att bilföraren bara har fokus rakt fram, säger Kjell Tjärnås som informerade för Älgskadefondsföreningen i Krokom under onsdagen.

Han säger att i stället för att bara titta rakt fram på vägens streck bör bilföraren ha fokus även på sidan om vägen för att i god tid kunna urskilja ifall det är ett djur i närheten.

Den här tiden på året stöter till exempel älgkorna ifrån sig sina fjolårskalvar. Just därför sker många olyckor med ungdjur nu och extra uppmärksamhet på vägkanten är att föredra.

– Många djur söker sig till vägkanterna nu på våren eftersom det blir grönt tidigt just där, säger Olof Olsén som är eftersöksjägare i Föllinge.

När olyckan är framme blir Olof kontaktad av polisen och får då åka ut till platsen. Om djuret sprungit iväg in i skogen är det han som ska söka upp och avliva det. Därefter ska gällande markägare kontaktas. Djuret tillfaller i de flesta fall denna. Handlar det om en ren ska renägaren däremot kontaktas.

Kjell Tjärnås får ofta frågor om hur man ska bete sig när en viltolycka sker.

– Många vet inte att det är lag på att anmäla vissa olyckor till polisen, säger Kjell.

Kör man på ett, som Kjell säger, paragraf 40-djur har man alltså en skyldighet att anmäla detta så att djuret kan tas om hand på rätt sätt.

För att över huvud taget slippa detta tipsar Kjell Tjärnås och Älgskadefondsföreningen om att hålla hastigheten nere och att vara uppmärksam på vägkanterna.