Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för fler fall av gulsot på förskola i Östersund

Efter provtagningar: Barn och personal på Regnbågens förskola på Körfältet kan vara smittade av hetatit A.

– Ingen har insjuknat i hepatit A, men vi vill ändå säkerställa att det inte finns någon pågående hepatit A-smitta nu.

Det säger smittskyddssköterskan Maria Omberg i ett pressmeddelande.

Enligt smittskyddsenheten på Östersunds sjukhus har två barn på Regnbågens förskola konstaterats ha antikroppar mot hepatit A, vilket kan betyda att de kan ha varit smittsamma under inskolningen i höstas.

Därför testas och vaccineras nu all personal och alla barn, sammanlagt ett fyrtiotal, på förskolan.

Det var i slutet av oktober som ett ett fall av hepatit A (gulsot) upptäcktes hos en anställd vid Mosippans förskola i Östersund. Därför provtogs och vaccinerades all övrig personal och barn.

Resultatet visade dock inga ytterligare fall av pågående hepatit A. Däremot hade ungefär 20 barn antikroppar i blodet, vilket betyder att de tidigare haft hepatit A. Som ett led i smittspårningen togs även prover på närstående till dessa, men inte heller där syntes något pågående fall.

Smittspårningen fortsatte och smittskyddsenheten kontaktade föräldrar till barn som slutat på förskolan under sommaren och erbjöd även dessa barn provtagning. Nu visar det sig alltså att två av de barnen har antikroppar mot hepatit A och eventuellt kan ha varit smittsamma när de skolades in på Regnbågens förskola under hösten.

Fotnot: Hepatit A (gulsot) är en virusinfektion som orsakar leverinflammation. Det är en tarmsmitta som oftast sprids genom toalettbesök eller vid hantering av mat. Smittan sprids alltså inte via blod. (Källa: Smittskyddsenheten)