Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk att missgynnas i spelet om regionerna

Annons

Landets indelning i nya regioner närmar sig ett beslut. Om länet inte når framgång i att förbli en egen region kan vi i värsta fall inordnas i en Norrlandsregion bestående av de fyra nordligaste länen.

Grundproblemet för länet i det fallet är att i de tre övriga norrlandslänen är det kustregionens intressen som är helt styrande. Inlandet är i deras ögon underordnat och har sin viktigaste funktion som råvaruproducent och rekreationsområde.

Med det synsättet är utvecklade kommunikationsleder mellan inland och kust viktiga.

Däremot saknas från de andra norrlandslänen allt intresse för länets viktigaste kommunikationsleder som går söderut mot befolkningskoncentrationerna och marknaderna i södra delarna av landet. Det gäller till exempel Norra Stambanan som går genom Hälsinglands inland.

I en insändare i LT den 17 september understryker Tord Andnor behovet av att Norra Stambanan fortsätter att förbättras bland annat genom en fortsatt dubbelspårsutbyggnad på sträckan Ramsjö – Gävle. För länets näringsliv som t ill exempel den expansiva turistnäringen är de möjligheter det skapar till förbättrade järnvägsförbindelser söderut av stor betydelse.

Nyligen invigdes Botniabanan mellan Nyland och Umeå och nu sätter de berörda länen in all kraft på att utveckla kustjärnvägen söderut bl and annat genom en upprustning av Ådalsbanan och utbyggnad till dubbelspår på Ostkustbanan mellan Sundsvall och Gävle. Dessutom vill man ha en fortsättning av Botniabanan norrut till Haparanda i Norrbotniabanan. Var och en av dessa bansträckor är mångmiljardprojekt.

Om länet inordnas i en större region kan vi mot den bakgrunden glömma fortsatta satsningar på Norra Stambanan. Tvärtom förväntas troligen att jämtarna ska stödja en utbyggnad av banorna längs Norrlandskusten.

Norra Stambanans utveckling är ett exempel på hur viktigt det är att länet även i fortsättningen kan utgöra en egen region som kan ta tillvara länets intressen och som kan lyfta fram och agera för åtgärder som är vitala för länets framtid.

Lennart Sundström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel