Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riporna på uppgång - det blir ripjakt

Länsstyrelsen är klar med årets ripinventering. Resultatet visar att det är allmän uppgång i hela länet.

I söder finns få men stora ripkullar medan det i norr är ett medelår.

– Med tanke på årets ökning av sorkar är resultatet väntat men också glädjande. Dessutom finns goda möjligheter att nästa år blir ett riktigt bra år förutsatt att tillräckligt många kycklingar överlever och att sorkpopulationerna fortsätter sin uppgång under den kommande vintern, säger Urban Johansson, jakt- och fiskehandläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Utifrån ripjaktsinventeringens resultat kommer länsstyrelsen att medge jakt på ripa i länet.

Inom de kvoterade områdena Handölsdalen, Mittådalen och Tåssåsens samebyar medges ingen ytterligare jakt över den som redan fördelats genom lottning.

Kommuntillstånden kommer att medges fortsatt jakt inom Handölsdalen och Mittådalens samebyar, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Dock vilar ett stort ansvar på jägarna att beskatta de ripkullar som finns på ett varsamt sätt. Det är lättare att fälla många ripor då det finns stora kullar jämfört med att det endast finns enskilda vuxenfåglar, säger Urban Johansson.