Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ripjaktens påverkan studeras

Påverkar ripjakt andra fågelarter? Det ska Maria Hörnell- Willebrand, forskare på Institutionen för skogligt zooekologi på Sveriges lantbruks-universitet i Umeå se närmare på.

Annons

För första gången i Sverige har sambandet mellan tillgången på dalripa och jaktfalk, regionalt och lokalt, undersökts. Maria Hörnell- Willebrand slår fast att jaktfalken får fler ungar om det finns gott om dalripa inom reviret. Antalet häckningar blir också fler.

Traditionellt sett förknippas jaktfalken med områden med fjällripa. Men studien som hon har gjort visar att även dalripan har stor betydelse för jaktfalken.

Jaktfalken är en hotad fågelart. Det finns mellan 80–135 par i Sverige, vilket gör att arten räknas som rödlistad. Ornitologer har under många år gjort årliga inventeringar av revir och kända häckningsplatser.

– Det finns inget som tyder på att den fjällnära småviltjakten haft negativ effekt på förekomsten av dalripa. Det utesluter däremot inte att jakten kan ha haft effekt på andra arter högre upp i näringskedjan, säger Maria Hörnell-Willebrand, i ett pressmeddelande.

Som nästa steg ska forskaren jämföra avskjutningsdata från Jämtland med statistiken för jaktfalk, för att kunna se om det finns ett samband mellan ripjakt och effekter på andra arter.

Mer läsning

Annons