Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rio 2 - Prövar vingarna i Amazonas

Biostaden
Premiär: 11 april 2014
Svenska röster: Ola Forssmed, Pernilla Wahlgren, Leif Andrée med flera
Regi: Carlos Saldanha
Speltid: 1 timmar 41 minuter
Censur: 7 år

Blu, Jewel och deras tre barn lever ett lyckligt familjeliv i Rio de Janeiro. Samba och pannkaksfrukostar (ja) hör till vardagen tills Jewel beslutar sig för att det är dags att låta barnen, så att säga, pröva vingarna på riktigt. Familjen ger sig ut på äventyr och styr kosan mot Amazonas mäktiga regnskogar. Det visar sig att Blu och hans familj inte är ensamma i sin art, och hela tjocka fågelsläkten finns på plats i djungeln.

Detta är förstås ett tacksamt upplägg för ett animerat 3D-äventyr. Och "Rio 2" har sina maffiga stunder och uppföljaren är ett godkänt familjeäventyr som de yngsta inte lär bli besvikna på. Mest är bäst är parollen och man öser på med musikalnummer och färgexplosioner tills publiken riskerar utmattningssyndrom.

Samtidigt har filmen multipla personligheter och växlar mellan att ena stunden handla om vikten av att bevara regnskogarna (moraliskt riktigt, visserligen) för att i nästa sekund vara en fotbollsmatch i djungeln för att sedan återgå till att vara en sambaskakande dansfest.

Dessutom - när 3D-tekniken blivit vardagsmat blir inte ens de effekterna särskilt hisnande. Svepen över Amazonas regnskogar känns som en vanlig kameraåkning och färden ned i ett dånande vattenfall som ett dopp i handfatet.

Den bittre, teatraliske och hämndlystne kakaduan Nigel är en av filmens största behållningar. Hans glåmiga look är skön att vila ögonen på i denna spretiga färgkakafoni.