Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktiga buspojkar

Den norrländske konstnären Helmer Osslund hette egentligen Åslund och växte upp i Umeå.

Annons

 Att ha ett Å i efternamnet var inte så gångbart ute i Europa, så han bytte. Men nu bodde han i ett hus på Östra stan efter Kungsgatan. I gården intill med bara ett staket emellan fanns familjen Peterson-Berger. Wilhelm, en av sönerna i huset, skulle en gång i framtiden bli P-B med hela svenska folket. Men det är långt till dess. Vi skriver år 1886 och Helmer och Wilhelm har just tagit studenten och avnjuter nu ett par korta lediga veckor innan livets allvar börjar.

Det är gott om folk omkring de båda kompisarna, syskon, mormödrar och ”jungfrur”, som de kallades på den tiden. Och mammor, förstås. Helmers yngre bror heter Elis och lillasyster heter Frida. Vilhelm har en lillebror Folke. Småsyskonen har ännu inte börjat skolan men umgås dagligen och ställer till bus. En populär lek hette härma-Villhämm. Wilhelm ägnade sin mesta tid åt pianot. Han skulle ju enligt Frida bli ”kompostodör”.

Leken gick så till att barnen placerade sig inom synhåll för den intet ont anande Villhämm, trampade ljudligt på inbillade pedaler, for med händerna över ”klaviaturen” och slängde med håret. Det gällde att ha reträtten klar när V upptäckte dem och med ett rytande for upp för att ge dem en smocka. Alltså snabbt ut genom hallen och via den öppna dörren rädda sig över verandaräcket och sen ner i utrymmet under verandan.

”Vad ska man ta sig till med de osnutna ungarna? Där står dom och härmar mig och när jag rusar ut är dom alltid försvunna.”

Om denna lilla obetydliga episod kan man läsa i en högst förtjusande liten barnbok av Frida Åslund själv med tryckåret 1927. Naturligtvis blir jag intresserad av denna Frida och går till pålitliga Svensk uppslagsbok. Villhämm får en dryg spalt, så klart, och Helmer likaså. Till och med broder Elis finns nämnd, konstnär även han. Om än icke så känd.

Men Frida Åslund, tror någon att hon existerar i uppslagsverket? Icke med en stavelse. Barnboksförfattare och kvinna och i början av förra seklet. Visst är det frustrerande! Jag blir småarg.

Men det är väl annorlunda i dag?

Mer läsning

Annons