Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riktade pengar ska ge draghjälp åt anhörigstöd

Riktade statliga pengar ska få fart på anhörigstödet i landets kommuner. I Strömsund pågår arbetet för fullt. I höst öppnar en dagcentral i Strömsund och därefter följer en i Backe.

Första juli i fjol ändrades delar av socialtjänstlagen. I och med det har landets kommuner ett krav på sig att erbjuda stöd till alla de invånare som mer eller mindre i tysthet vårdar sina anhöriga eller bekanta, dygnet runt, året om. Det är anhöriga till bland annat äldre personer, unga och gamla med funktionshinder, strokepatienter och anhöriga till missbrukare.

I och med lagändringen delar Socialstyrelsen ut riktade pengar för att få arbetet med anhörigstöd att ta form. I fjol fick Strömsund 300 000 kronor till dessa insatser, i år blir det 700 000 kronor, därefter kommer pengarna från utjämningssystemet.

I Strömsunds kommun är det Majken Bergqvist som har axlat rollen som anhörigkonsulent och ska nu lägga upp strategin för vad som behövs. Hon fungerar även som samordnare av de insatser som redan finns.

– Vi vet inte hur många anhörigvårdare som finns i kommunen eftersom de inte registreras, men jag känner till 53 stycken, säger hon.

Och hon vet att de flesta av dem behöver stöd och avlastning i sin situation. För att se över behovet hölls under måndagen en träff för anhörigvårdare på Folkets hus i Strömsund.

– Många känner ett stort behov av avlastningsplatser på boende eller avlastningsinsatser i form av hemtjänsten eller från frivilligorganisationer, säger Majken Bergqvist.

– Det behövs ett andningshål för att orka med, och detta förebygger ohälsa bland vårdarna, säger hon.

Redan i dag bedriver Röda korset och Svenska kyrkan anhörigstöd. Deras utbud, samt andra frivilligorganisationers utbud, kommer Majken att sammanföra, så de som vårdar får ett samlat utbud presenterat för sig.

Och i kommunens regi startar till hösten en dagcentral i Strömsund. Därefter följer en liknande i Backe.

– Det ska vara en mötesplats där man ska kunna göra det man vill efter behov, säger Majken.

En anhörigvårdare som ser positivt på det arbete som nu tar form är Rose-Marie Mårtensson, Strömsund. För tio år sedan drabbades hennes make av en stroke och hon har vårdat honom hemma sedan dess.

– Det behövs verkligen mötesplatser, likt de som finns på Solgården i Hoting och i Rossön. Och mer avlastningsplatser, säger hon och förklarar den problematik hon nu upplever när hon själv måste leja andra bekanta och anhöriga när hon själv behöver komma ifrån.