Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksmedia har övergett Norrland

Alla som undrar om nyhetsmedier har något berättigande i en värld som styrs av Facebook bör studera hur redaktionerna i Östersund jobbade under stormen Ivar. Medieforskare brukar tala högtidligt om lokaltidningen som "navet som binder samman människor" på mindre orter. ÖP, LT och lokalradion var precis ett sådant nav den här kvällen. Med små resurser åstadkom de underverk.

När det bränner till blir lokaltidningarna ett slags ställföreträdande, informella myndigheter. Radion har haft den rollen länge, men tidningarna har fått den i takt med en ökad närvaro på webben. I torsdags kväll var de läsarnas välinformerade kompis. Den som hade tillgång till all information och som av och till kunde ge goda råd.

"Nu håller taket på att rasa in här", chattade en läsare. "Har ni larmat. Är det någon skadad?" undrade reportern.

En webbredaktör varnade en läsare för att gå ut. Han skrev inte "räddningstjänsten varnar" eller "polisen uppmanar". Han skrev "jag rekommenderar dig att stanna inne". Man kan ha invändningar mot legitimiteten, men snacka om interaktion med läsarna. Lokaljournalistiken regerade denna kväll.

Det var också en kväll när det stod klart att riksmedierna redan börjat släcka ner sin bevakning av Norrland. TT existerar inte norr om Dalarna längre. SVT har signalerat att de ska förstärka sin närvaro i storstädernas förorter. Att det blir på bekostnad av bevakningen i Norrland är än så länge bara underförstått. Men den här kvällen hade det ingen betydelse. SVT, denna lunkande koloss på lerfötter, totalt oförmögen till tempoväxling när det bränner till, var inte ens på plats i Östersund. En kort förhandsrapport från Sundsvall och en telefonintervju från Åre var allt man lyckades åstadkomma. I Aktuellt avhandlades stormen Ivar som en snabb parentes mitt i sändningen. Jämför med livebevakningen av stormen Sven som drog in över södra Sverige förra veckan. Då stod SVT-reportrarna på rad längs västkusten.

Kvällstidningarna gjorde ett bättre jobb i torsdags, men saknade förstås närvarokänslan. När SMHI gick ut med orkanvarning toppade Expressen med "Miste sin Xbox - bröt ihop i tårar". Expressens reporter var på plats vid Storsjöns strand under kvällen, men råkade säga att vinden låg på hårt "från havet".

Det här var en kväll som gjord för tvärvetenskaplig forskning. Här går det att studera lokalmediernas nya roll vid kriser, kanske också lära sig något om samhällets beredskap för nya extrema väderfenomen. Kvällen blev också en blixtbelysning av ett land som håller på att dras isär, där riksmedia betraktar Norrland på samma sätt som amerikanska medier ser på Alaska och danska medier ser på Grönland – med förstrött ointresse.