Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksintag på Åres hotell- och restaurangutbildning i farozonen

Åre gymnasieskola får inte behålla riksintaget på sin hotell- och restaurangutbildning under nuvarande former. Nu måste kommunen göra en ny ansökan för att försöka rädda situationen.

Den nya gymnasiereformen medför ändringar i skolornas program och som följd av detta behövde Åre kommun göra en ny ansökan till Skolverket för att behålla hotell- och restaurangutbildningen, en av kommunens tre gymnasieprogram med riksintag. Övriga är skidgymnasiet och fordonsprogrammet för snöfordon.

Åre kommun ansökte om att få behålla sin nuvarande modell med ett gemensamt program för både hotell- och restaurangverksamhet. Skolverket förordar emellertid skilda linjer, en för hotell och en annan för restaurang.

I måndags fick man besked från Skolverket att det blev avslag på ansökan. Åre kommun får från och med nästa höst inte fortsätta med HR-utbildningen i nuvarande form.

– Det går inte överklaga beslutet, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Nord (M).

Rekommendationen från Skolverket är istället att söka om enligt den modell de förespråkar, alltså med separata linjer för hotell och restaurang.

Enligt Nord pågår nu diskussioner med Skolverket om hur det ska gå till.

Riksintag innebär att elever från hela landet kan söka utbildningen och deras hemkommuner måste då betala interkommunal ersättning.

För Åre kommun vore det ett hårt slag att förlora riksintaget på HR-utbildningen.

– Vi har 150 elever som går utbildningen och den är klassad bland de tio bästa i landet. Det skulle kännas väldigt märkligt, säger Nord.