Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksföreningen Osteoporotiker, ROP

Referat från Riksföreningen Osteoporotiker, ROPs caféträff den 21 november. Intresse för att få mer kunskap om betydelsen av fysisk aktivitet för personer med benskörhet är stort. Det kunde patientföreningen ROP erfara på den senaste caféträffen. Många medlemmar och intresserade hade hörsammat inbjudan.

Legitimerade sjukgymnasten Kristina Hammarfalk var inbjuden gästföreläsare och fängslade åhörarna med sin kunskap och mycket personliga och pedagogiska framförande. Hon började med att säga:

– Det är aldrig för sent att styrketräna och träna balans, det är faktiskt nödvändigt, för att undvika fallolyckor och frakturer.

Kristinas genomgång av muskler och skeletts uppbyggnad och betydelse för vårt dagliga liv fick nya dimensioner för många denna eftermiddag. Många behöver tänka på att öka sin skeletthälsa för en tryggare tillvaro med ökad ålder och frakturrisker.

Det är viktigt med dynamiska rörelser, att belasta skelettet frekvent och successivt öka belastningen. Träningstillfällena kan vara korta men upprepas ofta. Ovana rörelser, som stimulerar nya/vilande muskelgrupper rekommenderades.

All träning ger inte bara en piggare kropp utan en piggare knopp också.

Föreningen får ofta höra om rädslor för att träna och behandlas av sjukgymnast.

Många som haft en fraktur är rädda för att ramla igen, och avstår därför att gå ut och stannar hemma med risk för social isolering. Många tappar självförtroendet i sin rädsla. Att balansen är en riskfaktor för fall framkom tydligt under eftermiddagen. Det går att råda bot mot detta. Det är att träna både muskler och balans med sakkunnig handledning, som hjälper en att lägga upp ett långsiktigt träningsprogram och som följer upp resultaten.

Föreningen har påbörjat en diskussion om att försöka starta en osteoporosskola. Denna eftermiddag förstärkte de tankar som finns i dag.

Britt Andersson informerade om att det planeras en stavgångsgrupp under våren. Det finns redan intresserade deltagare. Det finns utrymme för fler deltagare. Samlingsplats/lokal söks nu. Annons kommer om startdatum och plats.

Vid kaffet som avslutade dagen diskuterades det livligt. Det märktes att de allra flesta fått något matnyttigt med sig hem och många skulle nog påbörja sin träning nästa dag om möjligheterna fanns. Föreningen känner en stor utmaning att utveckla konceptet Osteoporosskola

Ordförande avslutade dagen med att tacka alla för en trevlig eftermiddag och informerade om att nästa träff, en julfest, är den 12 december, då lite mer information om senaste nytt inom osteoporosområdet ges.

Kristina Andersson