Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksbanken har beslutat om akutåtgärder för att rädda ekonomin under coronapandemin

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Under ett extrainsatt möte i dag beslutade Riksbanken om flera åtgärder för att försöka dämpa nedgången i ekonomin på grund av coronapandemin.

Det har varit turbulent på finansmarknaderna på grund av utbrottet av sjukdomen covid-19 och spridningen av det nya coronaviruset. Flera företag har flaggat för att de kan komma att gå i konkurs och måste säga upp anställda.

För att mildra det har bland annat regeringen gått in med ett åtgärdsprogram och nu har alltså Riksbanken också beslutat om flera åtgärder. Det skriver den i ett pressmeddelande.

De är:

• Riksbanken kommer utöka köpen av värdepapper med upp till 300 miljarder svenska kronor i år. Köpen kommer att vara stats-, kommun, och bostadsobligationer.

• Utlåningsräntan för lån över natten till bankerna sänks från 0,75 till 0,20 procentenheter. Reporäntan är fortsatt noll procent.

• Erbjuda bankerna att veckovis låna en obegränsad mängd pengar mot säkerhet med tre månaders löptid till en ränta på 0,20 procentenheter över reporäntan.

• Vara lite mer flexibel på vilka säkerheter bankerna kan använda när de lånar pengar av Riksbanken. Det gör att bankerna kan bland annat använda bostadsobligationer som säkerheter.

Tanken är att bankerna då kan låna pengar för en lägre ränta vilket i sin tur gör att mer pengar går ut i det svenska finansiella systemet och att räntemarknaden förbättras. På så sätt hoppas Riksbanken att problemen för produktion, sysselsättning och inflationen ska kunna hållas i schack.

Riksbanken skriver också att de är beredda att göra mer om det krävs mer pengar i omlopp i Sverige.