Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rika barn värda mest

Utjämningssystemet för barn i förskolan har spårat ur och de stora förlorarna är glesbygdskommuner, som Berg.

När Berg får ersättning för 69 procent av förskolebarnen, ersätts Stockholmskommunen Sollentuna för 110 (!) procent av de som är inskrivna i förskolan. För båda kommunerna handlar det om stora pengar. Hade fördelningen varit rättvis skulle Berg ha fått cirka 18 miljoner mer, och Sollentuna drygt 100 miljoner mindre, skriver Dagens Samhälle.

Vad betyder 18 miljoner för en kommun som Berg? När Länstrafiken gjorde stora förluster blev kommunen tvungen att skjuta till 1,1 miljoner, där rök i ett slag mer än en tredjedel av den fördelningsbara budgeten.

Den orättvisa utjämningen är dock ingen nyhet. Två utredningar efter varandra har pekat på samma systemfel – trots det väljer regeringen att slå dövörat till. Varför? Dagens samhälle förklarar i två korta meningar: ”Det är politiskt nitroglycerin. Det handlar om stora pengar som måste slussas om och stora väljargrupper på förlorarsidan: stockholmarna.”

Men det handlar inte om vilka stockholmare som helst, utan invånare i välmående kommuner med borgerligt styre som Täby, Lidingö, Solna, Stockholm och Sollentuna.

Fredrik Reinfeldt sa i regeringsförklaringen 2010: ”Bara om vi ser hela Sverige kan vi hålla samman vårt samhälle. Sverige är ett vidsträckt land. Här finns både större städer och landsbygd.” Trots det finns inte en enda norrlänning i hans ministär. Det moderata statsråd som bor längst norrut är arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, som kommer just från Sollentuna. 10 av 12 moderata ministrar är stockholmare, liksom samtliga folkpartistiska statsråd.

Det är alltså den regeringen som inte vill rätta till de uppenbara orättvisorna i utjämningssystemet. Glesbygdborna offras när Reinfeldt vägrar bita handen som föder honom.

18 miljoner skulle betyda otroligt mycket för en kommun av Bergs storlek. Men det värsta är vreden som snedfördelningen väcker. Resultatet blir en större skepsis mot allt som har med Stockholm – eller kommer utifrån – att göra, fler röster på missnöjespartier, fler som känner sig svikna och utanför.

Jakten på syndabocken är igång och var och en väljer vart de vill rikta sina sparkar.

Regeringen vill inte göra rätt, därför blir det ännu viktigare för Socialdemokraterna att visa att S – till skillnad från M – är ett parti för hela landet.

Flera fackförbund sympativarslar med Handels för att lönerna inom den kvinnodominerande branschen är orättvist låga. På den svenska glesbygden finns säkerligen många som undrar var de socialdemokratiska oppositionsråden i Stockholmsområdet har sina sympatier, vad tycker ni Tomas Rudin, Karin Wanngård, Roger Mogert med flera. Dags för rättvisa – eller?