Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridterapiutbildningen flyttas till Skåne

Nyligen var det avslutning i Mittuniversitetets ridterapiutbildning som ny flyttas till Skåne.

Utbildningen har bedrivits inom ämnet rehabiliteringsvetenskap och var en av de absolut mest eftersökta kurserna av alla när den drog igång.

Totalt sökte 205 förstahandssökande till 30 utbildningsplatser hösten 2005, den första i sitt slag.

Arja Lammi, som var kursansvarig, säger att flera orsaker råkat sammanfalla vilket leder till att utbildningen flyttas.

– Hon som skulle ha ansvaret för den nya kursen till hösten fick ett nytt jobb. Jag själv varken kunde eller var aktuell för anställning eftersom jag inte är behörig lärare, säger Arja Lammi.

– För Mittuniversitetet är det verkligen synd. Det har varit väldigt populärt, senast var det 130 sökande till de 30 platserna och samarbetet med Wången var fenomenalt.

Utbildningen är på 45 poäng och många deltagare jobbar som sjukgymnaster, arbetsterapeuter och psykologer.

Ridterapi kan hjälpa barn och vuxna med neurologiska sjukdomar, skador i rörelseorgan eller psykiska funktionsnedsättningar. Även barn och vuxna inom omsorgen är aktuella i sammanhanget.

– Det har varit en jätterolig utbildning, väldigt seriös och komplett, säger Anita Bergström som är psykiatrisjuksköterska i botten och som gick ut med sista kullen nu i maj.

• Hur bedömer du att utbildningen kan användas i ditt jobb?

– Kunskaper och erfarenheter av det här är väldigt intressant speciellt när det kommer djur med i bilden.

– Autistiska personer och de som inte har så lätt att umgås med andra tar det här med djur som ett komplement. Det kan också vara så för den som har fått stroke, är blind eller har balanssvårigheter och det finns många områden man kan jobba med inom det här, säger Anita Bergström.

Hon konstaterar att i dagens samhälle när många har så lite tid att stanna upp och lyssna på varandra så har djuren en helt annan känsla att ge.

För personer som har problem med alkohol kan det vara en väg att komma igen och skaffa sig en mer strukturerad vardag.

– Djur och hästar skulle också kunna vara ett alternativ för ungdomar som inte arbetar och far lite ”vind för våg”. På ett enkelt och självklart sätt kunde de närma sig det här och samtidigt få en utmaning som många känner att de behöver i dag.

– Jag tror att det hade gått att göra något mer av det här, säger Anita Bergström.