Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridsäkerheten i fokus efter tre dödsfall på kort tid

Tre allvarliga hästolyckor med dödlig utgång inom loppet av en dryg vecka i Sverige. Just nu är säkerheten i fokus bland landets hästryttare. På ridskolan i Ås börjar säker- hetstänket redan när man kliver innanför stalldörren.

Annons

Den 15 november omkom en 7-årig flicka i Borås under en ridlektion när hon föll av en ponny och blev illa trampad.

Den 21 november omkom en 17-årig flicka när hon var ensam i ett ridhus utanför Eslöv. Den 20 november omkom även en äldre man sedan han sparkats av en häst under en travträning.

Ett tragiskt sammanträffande, men säkerheten inom ridsporten har nu satts i fokus. Ridsportförbundets säkerhetsutskott har träffats för att ta upp ämnet.

– Vi måste ha en nollvision när det gäller dödsfall. Men med levande djur är det alltid risker. Det gäller att förstå hur hästar fungerar. Många av dem är som folk – oförutsägbara, säger Göran Dalin, ordförande i säkerhetsutskottet, till TT.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beräknar enligt sin statistik att det sker 13 000 hästolyckor varje år som kräver sjukvård. Och enligt Barnolycksfallsfonden är nästan 6 000 av de drabbade under 18 år. Och MSB beräknar att hästolyckor totalt orsakar 8 000 vårddagar, jämfört med 4 200 dagar för fotbollsskador.

Ridsportsförbundet menar att de farligaste ridaktiviteterna är tävling, hoppträning och ridning i terräng utan ledare, men med ett större säkerhetsmedvetande kan många olyckor undvikas.

På ridskolan i Ås är säkerhetsarbetet ständigt i fokus.

– Det börjar i princip från det att man kommer innanför stalldörren. Vi brukar säga att det handlar om vad, varför och hur, säger ridläraren Jessica Åkervall.

Det gäller allt från skötseln av hästarna, hur man leder dem, hur man använder grimskaft och grimma, hur man ställer upp hästarna i ridhuset så de inte kommer för nära varandra – och framför allt att man inte rider för nära varandra.

– Sådant är extra viktigt när man precis har börjat rida – för ju snabbare man lär sig hur hästen fungerar så kan man undvika en hel del, säger Jessica.

Rent praktiskt innebär säkerhetstänket också att de flesta använder en säkerhetsväst som täcker bål och rygg. Krav på att använda västen gäller också vid vissa åldrar och tävlingar.

I stallet är det även krav på att hjälmen måste sitta på huvudet om man är kortare än 140 centimeter. Det gäller även när man inte sitter på hästryggen. Detta eftersom ryttarens huvud då befinner sig på den höjd då risken för att träffas av en eventuell spark är som störst.

– Huvudet är det man ska vara mest rädd om, säger Jessica, innan hon går ut i ridhuset för en lektions hoppträning.