Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richardsson given favorit på femmilen

Daniel Richardsson och Charlotte Kalla är givna guldfavoriter inför lördagens SM-distanslopp i Åsarna.

– Daniel är stor, stor favorit, tippar regerande femmilsmästaren Anders Södergren som vann ifjol i Boden.

Själv avgör han först lördag morgon om det blir start eller inte. Han åkte banan fredag, men dras fortfarande med vissa hälsoproblem, sviter efter en infektion han drog på sig sista dagen i Sotji.

– Lite trist med tanke på att formen verkligen var på topp under OS, men det går inte göra något åt, konstaterar Södergren, som åkte banan under fredagen.

– Milslingan var inte lika tuff som jag väntat mig. Här går det köra ovallat, för de som kan det här med stakning, tippar Anders som vunnit SM-femmilen sju gånger, men som knappast gör det igen.

– Nej hälsoläget sätter stopp. Jag får vara nöjd med att komma till start, säger han.

Stakspecialisten Jerry Ahrlin intygar att det blir ovallade skidor för hans del.

– Sen hur mycket du vinner eller förlorar på det återstår att se. Själv kör jag utan valla och Daniel Tynell lär göra detsamma. Men jag tror Daniel Richardsson vinner. Han är nog bara för bra, tippar långloppsspecialisten Ahrlin, som själv har femteplatser som bäst i SM-sammanhang över 50 kilometer.

Gubbar som kan blanda sig i tätstriden förutom Daniel Richardsson är förstås även Lars Nelson, Åsarna, som gjorde sitt livs bästa femmil i Holmenkollen där han var femma när Richardsson vann. Det här var för 14 dagar sedan.

Noteras kan annars att varken Johan Olsson eller Marcus Hellner startar av de mest meriterade svenska åkarna.

Damernas tremil ser förstås Charlotte Kalla som given favorit. Hon vann även ifjol, då över fria stilen, men vi vet ju alla att Charlotte den här säsongen gått framåt mycket även i den klassiska delen.

Nu finns dock utmanare och den kanske främsta är hemmatjejen Emma Wikén, som också övertygat i de längre distansloppen, både på OS och efter hemkomsten från Sotji, bland annat i Oslo där Wikén var sexa – ett av hennes absolut bästa lopp.

Efter torsdagskvällens seger i SM Teamsprint, stack Emma ut hakan och konstaterade om tremilen på hemmaplan:

– Jag går för seger, sa hon och det låter högintressant. Förhoppningsvis ger hon Charlotte Kalla en match om SM-tecknet.

En duo att räkna med blir även Sofia Bleckur, alltid ett bud i klassiska lopp och ju längre desto bättre.

Normalt bör även Sara Lindborg blanda sig i medaljstriden, även om hennes form varit lite dunkel den sista tiden.

Distansloppen avgörs över en milslinga som damernas kör tre och herrarna fem varv. Individuell intervallstart gäller.