Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard missade kryssa en ruta – krävs på 200 000 av a-kassan

Richard Blaine tog tjänstledigt en dag i veckan för att läsa svenska. Det fortsatte han med även när han blev arbetslös. Det skulle han inte ha gjort.

Nu är han polisanmäld och utesluten ur a-kassan, som kräver honom på återbetalning av nära 200 000 kronor.

Richard Blaine kom till Åre för tre år sedan, då från Holland, där han levt i 20 år. Ursprungligen är han från Nordirland, där han växte upp i utkanten av Belfast. Förutom engelska talar han holländska flytande.

Det var ambitionen även med svenska, så när han installerat sig i Åre och börjat sitt elektrikerjobb på Jonssons El började han läsa svenska för invandrare, SFI, i Järpen. För att kunna göra det skrev han avtal med arbetsgivaren om att vara tjänstledig en dag i veckan. Det innebar löneavdrag för den dagen men Richard ville bli integrerad, lära sig svenska språket ordentligt, liksom seder och bruk.

Han trivdes i Åre och ville stanna.

I slutet av 2008 miste han jobbet. I tre månader var han så upprörd att han inte gick på svenskan. Men han ryckte upp sig och började igen, nu 3-4 timmar istället för en hel dag, samtidigt som han fortsatte att söka jobb. Han skrev in sig vid arbetsförmedlingen och beviljades ersättning från Elektrikernas a-kassa.

A-kasseersättningen beräknades på Richards jobbinkomst, alltså för fyra arbetsdagar i veckan. A-kassakorten fyllde han i och skickade regelbundet efter bästa förmåga.

Mot slutet av 2009 skulle a-kassan ha en ”årsanmälan”. Det var där problemen började.

Richard är inte säker på att han fyllt i allting rätt. Blanketter är inte hans starkaste sida. I motsats till flyktingar lämnas man som invandrare ensam att brottas med den svenska byråkratin. Där får SFI en känga:

– Vi borde fått lära oss fylla i blanketter på svenska istället för en massa om bröllop! säger Richard.

I årsanmälan uppgav han hur mycket han hade studerat; totalt 79 timmar under 2009.

A-kassans svar kom som en chock. Enligt dem hade Richard inte informerat rätt om sina studier. Därför skulle han betala tillbaka vartenda öre han fått under hela året, nära 200 000 kronor totalt. Eftersom han ansågs ha agerat bedrägligt blev han också utesluten ur a-kassan och polisanmäld.

Richard får hjälp från sitt fack, Elektrikerförbundet, att överklaga beslutet, men det tar lång tid.

– Det känns som inget händer.

Han söker jobb men en armskada gör det svårt att fortsätta som elektriker, så han vill hellre använda sina språkkunskaper inom turismnäringen. Sedan flera månader jobbar han som fjällvärd för Åreföretagarna vilket han trivs med. Men det är inget jobb utan en åtgärd under den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, med begränsad ersättning från försäkringskassan.

För att inte hamna hos kronofogden har Richard betalat in en första delbetalning till a-kassan. Han är också väldigt mån om att det som hänt honom blir känt, så att inte övriga SFI-elever råkar ut för samma sak. Själv törs han inte studera längre.

– Jag vill bara att det här ska ta slut, säger Richard Blaine.