Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revygänget som jobbar heltid

Garvsyra repeterar just nu inför sin nästa revy "Färskt & Skämt". Premiär blir det på Orrvikens bygdegård på fredag.

Garvsyragänget består av Göran Eriksson, Ulrika Hollsten, Bengt Lasson och Lars "Fille" Strömqvist. Enligt medlemmarna själva blir det en klassisk nummerrevy med en salig blandning av sketcher, monologer och musikaliska krumsprång. För sjätte året arbetar de fyra revymakarna på heltid med Garvsyra.

– Vi har inget riktigt jobb, säger Göran och skrattar.

• Ni turnerar över hela landet. Var har ni er största publik, är det i Jämtland?

– Det är nog ungefär lika överallt, vi har mycket publik även utanför länet. I Kumla var det fullsatt, berättar Ulrika. Och i Sundsvall var det knökfullt i fjol, så i år blir det två föreställningar där, tillägger Lars.

• Hur får ni idéer till era nummer?

– Någon kommer på en grej och så sitter vi och spånar, säger Bengt. Vi tycker om lite crazy grejer, som när två julgranar pratar med varandra. Göran berättar att i år blir det två bilar som samtalar. Han tycker att det är bra om man kan relatera till människor på något sätt.

• Ibland köper ni nummer. Hur går det till?

– Det finns en revyriksdag med ett revy-SM, förklarar Bengt. Det är alltid en föreställning med de nummer som tävlar och då ser man vad som passar. Sedan tar vi kontakt.

Sex gånger har Garvsyra tilldelats pris vid revy-SM, och i år blev ensemblen utsedd till svenska mästare i kategorin "Årets sketch".

• Vad skiljer er från andra revyer?

– Vi turnerar, och vi har inga kulisser, föreslår någon. Och vi har inte med något lokalt, säger Ulrika.

Lars berättar att det inte är så många klädbyten, och att det ibland får räcka med att man tar på en keps.

– Det är ganska sparsamt och avskalat, och vi trivs med den formen, förklarar Bengt.

Kostymer till revyerna köps på Kupan.

– Oavsett om man skall göra en roll med en gubbe eller en punkare, så hittar man kläderna där. De har mycket att välja på, säger Bengt.

En karaktär som har återkommit i flera år är Bjarne Muntergök, som görs av Göran Eriksson.

– Han tror mycket på sig själv och han tror att han har rätt. Det är han som har kommit på facebook från början. Och han hittar på egna bemärkelsedagar, berättar Göran.

Garvsyra gör två revyer per år, och med "Färskt och Skämt" kommer man att ge ungefär 70 föreställningar.

• Vilka olika roller har ni i gruppen? Och vem är chef?

– Det är jag som bestämmer, skämtar Ulrika. Hon tillägger sedan att det är hon som håller ordning och reda. Hon tycker om att städa.

Lars är den praktiske fixaren som griper in när något har gått sönder. Göran är duktig på musik, säger de andra. Han har också hand om transporter med buss eller bil. Bengt är den eftertänksamme, hjärnan som tänker till. Bengt Larsson är också den som skriver det mesta av texterna. Göran Eriksson är för övrigt inte denna enda i gruppen som är duktig på musik, flera av medlemmarna har ett förflutet inom dansbandsmusiken.

• Vem är det som får sista ordet om ni är oeniga?

– Den som står på scenen och skall göra numret. Det är väl en bra princip, svarar Bengt. Men oftast är vi väldigt överens.

Den 8 oktober är det premiär på bygdegården i Orrviken.

– Vi har premiär om exakt en vecka, säger Bengt.