Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revydags i Rissna när familjen Yngwesson firar jul

Efter mer än trettio jular utan lokal teater går ridån snart upp igen på scenen i Rissnas hembygdsgård. LT har gjort ett besök för att se vad vilka förberedelser och repetitioner som är på gång inför den föreställning som står för dörren.

Två barn som inte vill åka till gammelmormor och en pappa som är snål, julen närmar sig och vad som helst kan hända. Det är revyteatern "Yngwes julshåw" som repeterar inför premiären den 4 december. Föreställningen handlar i korta drag om familjen Yngwesson, deras förberedelser inför julen och tankar från året som gått.

– Man kommer kunna känna igen sig från saker som hänt under året. Vi plockar upp både lokala och regionala bitar, säger Anita Forsell, en av ensemblemedlemmarna.

Gruppen övar på två olika scener när LT besöker dem, exakt vad som utspelas får vi dock lova att inte skriva ut. De har arbetat med manuset sedan juli i år och övat ungefär två gånger i veckan sedan tidigare i höstas. Att det sätts upp julshow i Rissna hör inte till vanligheterna. Inköpt teater har förekommit någon enstaka gång de senaste åren men inte med lokala amatörer.

– Jag minns inte senast det var en egen föreställning i Rissna vid jul med lokala amatörer, det måste ha varit någon gång på 70-80-talet, säger Folke Sundin som spelar Yngwe.

Karaktären Yngwe uppstod förra sommaren när hembygdsföreningen firade 50 år, det firades med en föreställning där Yngwe var en av karaktärerna. Han fick sedan leva vidare när det planerades för en julshow, därav namnet Yngwes julshåw.

Ensemblen består av totalt tolv personer, musiker och scenpersonal inräknade.

– Det är en ung ensemble med mycket killar. Åldrarna är från 12 till 61 år, folk både från Rissna och utanför, det är roligt, säger Anita Forsell.

Vad mer går då att avslöja om familjen Yngwesson och vad de kommer att bjuda publiken på? Ensemblen är förtegen och vill inte berätta alltför mycket, det ska bli en överraskning. Men att Yngwe är byns storbonde, äger mycket skog och har en stor gård avslöjas.

– Det mesta Yngwe har är stort. Men han är snål också, eller försiktig, säger Folke Sundin.

Föreställningen blir ungefär en timma lång och spelas den 4-5 december.