Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revy igen i Alsens kulturhus

Alsenrevyn återuppstod 2008 och har sedan dess spelats varje år utom i fjol. Då fick revygänget vila medan bygdegården byggdes om. Men nu är de tillbaka igen. 9 november är det premiär för årets revy som fått det passande namnet "Nyflidd"

– I Östersund lyckas de inte få till ett kulturhus. Men det har vi lyckats med här i Alsen!

Med de orden hälsar Mats Mathiasson, ordförande i bygdegårdsföreningen, oss välkomna till en revyrepetition tre veckor före premiären.

Mats är mycket stolt över den nyflidda (jamska för nyrenoverade) bygdegården, och det med rätta. Tack vare sex investerade miljoner, duktiga inhyrda hantverkare och oräkneliga timmars ideellt arbete har bygden fått en samlingslokal som heter duga.

I den nybyggda delen inryms ett välutrustat kök och ändamålsenliga konferenslokaler. Ett imponerande ventilationssystem sörjer för bra luft i hela huset och i stora salen har man installerat en förstklassig ljudanläggning.

Här är nu gänget bakom Alsenrevyn i full färd med att repetera Jaktfrukost, en sketch med förvecklingar som handlar om hur man på bästa sätt tar hand om utländska jaktgäster. Bäst för vem? Ja, det låter jag vara osagt…

Anna Gustavsson sitter framför scenen med uppslagen manuspärm och håller reda på skådespelarna; Inger Jonsson, ny i gänget för i år, Ingvar och Fredrik Forss, K-G Gustavsson och Thord Larsson.

Det är Thord som skrivit sketchen. Han är revyveteranen som kallades in till bygdegårdens 50-årsjubileum 2008, då man ville blåsa liv i den sedan länge avsomnade Alsenrevyn. Det gick så bra att han fått förnyat förtroende år efter år.

– Men de andra i gänget kommer starkt. Flera har börjat skriva egna sketcher och sångtexter och så mycket nyskrivet som i år har vi aldrig haft. Snart kan de stå på egna ben, säger Thord i kaffepausen.

– På egna ben, jamen det vore ju ett bra namn på en revy. Kanske vi ska köra på det nästa år, inflikar Ingvar Forss.

Replikskiftet ger en hint om hur arbetet med Alsenrevyn går till. Här finns ingen producent eller regissör som är allsmäktig. Alla bidrar, man spånar tillsammans, droppar idéer, drar ifrån och lägger till.

- Allt förändras hela tiden. Det är det som är så spännande, säger Hans Werner från Östersund som hjälper till med regi och koreografi.

Karina Mattiason är revyns primadonna.

– Jag gillar inte det ordet men ja, jag brukar alltid göra ett par egna sångnummer med lite allvarligare budskap. I år har jag skrivit en text om att vi ska vara rädda om varandra. Allt som vi säger och gör lämnar avtryck.

Karina bor i Fjällsta, Gällö, och har alltså ganska långt att resa till Alsen. Men det gör hon gärna, säger hon, för att spela revy är så kul. Petra Wiklund från Nälden tycker likadant:

– Allt är roligt. Inte bara att stå på scen utan allt runt omkring också.