Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorerna vill ha bättre kontroll på bisysslor

Östersunds kommun bör införa bättre regler för att undvika problem med anställdas bisysslor. Det är en av slutsatserna efter en granskning som kommunens revisorer låtit göra.

De förtroendevalda revisorerna i Östersunds kommun har låtit granska hur bra kontroll kommunen har på anställdas bisysslor. Enligt lagen om offentlig anställning så får en kommunanställd inte ha en bisyssla som riskerar att han eller hon blir partisk i sitt arbete. Lagen säger också att en kommunanställds bisyssla inte får riskera att ge arbetsgivaren dåligt rykte. Till bisysslor räknas exempelvis anställningar eller uppdrag som man har utanför sitt ordinarie arbete.

Revisorernas granskning visar att 474 fast anställda inom Östersunds kommun har bisysslor där de sitter i ledande positioner. Det handlar till exempel om anställda som har en enskild firma, eller anställda som är delägare i ett bolag alternativt sitter i något bolags styrelse. Cirka 100 företag där anställda haft inflytande har skickat fakturor under 2009 till Östersunds kommun. Det har även hänt att enskilda anställda har skickat fakturor för utfört arbete.

Revisorerna har granskat de flesta fakturorna och kan konstatera att ingen av dem blivit attesterad av de berörda personerna. Revisorerna föreslår ändå att kommunen bör undvika anställningar där enskilda med bisysslor ibland tar betalt för sina tjänster. Revisorerna anser att sådana köp av tjänster bör regleras via vanliga löneutbetalningar.

Revisionsrapporten kommer också fram till att kommunens chefer muntligen bör informera alla nyanställda om de regler som gäller för bisysslor vilket inte sker automatiskt i dagsläget.