Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorerna: Enheten är för liten och sårbar

Lanstinget riskerar att gå miste om statliga ersättningar för hälso- och sjukvård som ges till kvotflyktingar och anknytningsinvandrare.

Det pekar landstingets revisorer på i en granskning av hälso- och sjukvård till asylsökande.

Anledningen är att det råder osäkerhet kring den information som landstinget får om vilka kvotflyktingar och anknytningsflyktingar som kommer till länet. Revisorerna rekommenderar därför bättre samverkan med kommunerna så landstinget kan förbättra sina rutiner när de ska ansöka om statliga pengar.

Mycket av de förbättringsområden som revisorerna pekar på är just information.

Det saknas, i stor utsträckning, informationsmaterial som har översatts till de språk som är vanligast förekommande bland de nyanlända. Även landstingets erbjudande om hälsoundersökning behöver utvecklas för att uppfylla samtliga krav enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.

Denna granskning ska ses som en uppföljning av den som gjordes för några år sedan. Då fanns inte heller flyktingmottagningen i Grytan.

Men revisorerna noterar att det har inrättats en särskild enhet för flyktingsamordning, problemet är att sårbarheten är stor på grund av "enhetens ringa storlek".

Enheten består av två personer och bedrivs under en prövotid fram till årsskiftet.

"Mot bakgrund av en allt ökande grupp asylsökande, behovet av stöd i flyktingfrågor inom primärvården och mottagningens ringa storlek rekommenderar vi att landstingsstyrelsen, inför prövotidens utgång, genomför en utvärdering av enhetens arbete där bland annat sårbarheten med att ha en så liten enhet beaktas", skriver revisorerna.

Det saknas även en systematisk uppföljning av hur nyanlända upplever kontakten med hälso- och sjukvården.