Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorer kritiska mot prästernas Londonresa

Nu hettar det till i efterspelet kring den inköpsresa av liturgiska plagg som tre präster tillsammans med sina respektive för några månader sedan företog till London.

LT har vid flera tillfällen rapporterat kring inköpsresan och även visat bilder på några av de inköpta persedlarna.

Nu har även Bräcke och Revsunds pastorats revisorer reagerat.

I sin rapport till kyrkofullmäktige och kyrkoråd tidigare kyrkonämnd efterlyser revisorerna, Gretel Rodling och Kjell Pettersson, formellt tagna beslut kring Londonresan.

Dessutom saknar revisorerna information om syftet med resan samt hur mycket pengar som projektet hade kostnadsberäknats till.

Revisorerna saknar även en kostnadsredovisning över samtliga utlägg, inköp och omkostnader under resan samt hur fördelningen av kostnaderna skett mellan församlingarna.

I räkenskaperna för 2009 finns ingen öppen redovisning av nedlagda kostnader för resan.

Kostnaderna redovisas under skilda kostnadsslag, exempelvis förbrukningsinventarier.

– Vi anser också att en redovisning snarast bör göras till kyrkoråd och fullmäktige över samtliga kostnader och ändamålet med resan, skriver revisorerna.

Meningsskiljaktligheter har uppstått mellan Länstidningen och resans färdledare, kyrkoherde Eva Eriksson, kring hur mycket resan egentligen kostade.

LT har vid ett par tillfällen angivit 375 000 kronor som den summa som hela trippen med resa, uppe hälle och inköp belöpte sig till. Mot denna siffra har Eva Eriksson reagerat och anger runt 320 000 kronor som det korrekta beloppet.

Kyrkorådets ordförande i Revsund, Ingrid Kjelsson, kyrkans väl, har tagit del av underlaget och ger LT rätt med reservationen att beloppet snarare ligger på 380 000 i stället för 375 000 kronor.

– Inför resan gjorde vi i kyrkorådet vad vi kunde för att avstyra den, men planeringen var redan så långt gången med köpta biljetter att det inte fanns någon återvändo.

– Kyrkoherden har visserligen mandat att agera inom ramen för budgeten, men det är i fall som detta som vi måste få till stånd en bättre internkontroll, säger Ingrid Kjelsson.

Eva Eriksson befinner sig på semester och nås inte för en kommentar.

0693-314 34

ingvar.ericsson@ltz.se