Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorer i valrörelsen

Göran Fürstenberg har i en insändare i LT 12 augusti kommenterat den kommunala revisionen. Det är en viktig roll som de kommunala revisorerna har.

Efter snart åtta år som ordförande i Östersunds kommunrevision kan jag konstatera att revisionen fungerar bra. Vi skall enligt kommunallagen "granska all verksamhet". Vi måste givetvis prioritera ett antal områden utifrån risk och väsentlighet. Vi fastställer revisionsplan och 2014 genomförs 16 granskningar.

Jag kan också konstatera att de synpunkter som vi redovisar i våra rapporter - tas emot på ett bra sätt av nämnder och styrelser som får rapporterna för yttrande. Efter 2 år gör vi en uppföljning för att kontrollera om de beslut till förändringar som tagits i nämnder och styrelser även verkställts.

För er som inte är helt insatta i den kommunala revisionen vill jag tydliggöra att samtliga revisorer är självständiga och kan göra de granskningar som man vill. Ordförandens roll är att samordna, leda och förbereda möten mm. Fürstenberg tycker att det "är klädsamt" om ordföranden i revisionen kommer från oppositionen. Så har det varit även denna period i Östersund fram till att det blev en justering i kommunledningen i mars 2012 då V gick ut och C gick in. Det fanns då krafter som ville byta ordförande i revisionen utifrån Fürstenbergs åsikter.

Kommunfullmäktige beslutade att ändra reglementet och jag har under mina snart åtta år på ordförandeposten upplevt att jag varit oberoende i minst lika hög grad som övriga sju revisorer i Östersunds kommun. Jag har haft ett starkt stöd av de flesta i revisionsgruppen!

När det gäller Fürstenbergs skrivning om "att vill man ha en revision med kraft, måste den ges anslag därefter" - så är det Regionförbundet han avser. Östersunds kommuns revisorer har den budget som vi begärt från revisionen i vår kommunikation med kommunfullmäktiges presidium - beslut i kommunfullmäktige - och har varje år redovisat ett litet överskott.

När det gäller oberoendet så får inte revisorer sitta i kommunfullmäktige - när jag läser de olika partiernas valsedlar så konstaterar jag att tre revisorer i Östersund står på respektive partis valsedel - Göran Fürstenberg (M), Kjell Ericson (FP) och Kick Leijnse (V). De måste ha svårt att vara oberoende i den nu pågående valrörelsen i Östersunds kommun!

Per Söderberg, Ordförande i kommunrevisionen i Östersund Ordförande i föreningen förtroendevalda revisorer i Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel