Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revidera revisionen

Kommunal revision har en viktig roll för att granska hur våra skattepengar sköts. Tillsammans med mediers och medborgares iakttagelser, utgör den också ett bra underlag för förbättringsarbete i kommunerna, landstingen och givetvis dess bolag. De förtroendevalda har givetvis också en viktig roll i detta. En vanlig kritik mot den kommunala revisionen är att den är politisk tillsatt och står för nära de politiska partierna.

Min långa erfarenhet som oberoende revisor i bland annat Östersunds kommun och Regionförbundet, visar att revisorerna oftast kan skilja på sina roller som partimedlemmar och det uppdrag de har. Ofta är de självständiga, intresserade, kunniga och gör egna analyser som är intressanta och viktiga. Revisionsuppdraget går bortom att kolla konton och siffror. Det handlar mer om att diskutera jämförelser, effektivitet, resursanvändning och om politikerna lever upp till de beslut de fattar.

Det som varit märkligt är att ansvarutkrävandet varit lamt. Politiker och nämnder får ansvarsfrihet, fast de inte borde få det. Det normala sättet för medborgarna är då att utkräva ansvar genom val, då man kan tillsätta eller avsätta dem som har styrt.

För att göra revisionen mer oberoende och mer trovärdig för medborgarna vore det klädsamt att revisionens ordförande alltid skall tillsättas av oppositionen på samma sätt som konstitutionsutskottets ordförande i Sveriges Riksdag. Så är det tyvärr varken i Jämtlands läns landsting eller i Östersunds kommun.

Samordning och effektivisering kan ge en hel del. Därutöver är min övertygelse, att vill man ha en revision med kraft, måste den ges anslag därefter.

 

Göran Fürstenberg (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel