Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revansch för Linköping i cupfinalen

Annons


Linköping tog revansch för det missade allsvenska damguldet och champagnen flödade efter 1–0 i finalen i Svenska cupen mot Umeå.

Resten – antalet åskådare, temperaturen och domarinsatsen – var ingen rolig historia.

Cupfotboll och Umeå IK har blivit synonymt med varandra på 2000-talet. Lördagens final på Folkungavallen i Linköping var Umeås åttonde i rad. Men det blev ingen revansch för finalförlusten för två år sedan. Då vann Linköping med 3–2.

Den här gången krävdes det förlängning och en svensk landslagsanfallare för att spräcka nollan. Josefine Öqvist nickade in matchens enda mål halvvägs in i den andra förlängningskvarten. Och även för Linköping var lördagens match en chans till revansch. Laget ledde allsvenskan långt in på hösten, men tappade i slutskedet – och Umeå kunde vinna som vanligt.

-Vi visar att vi är ett bra lag vi också och att vi kan slå Umeå. Men även om det här var roligt skulle jag ju hellre ha vunnit serien, säger Öqvist till TT.
Frostigt värre

Även om spelet gladde visade det sig än en gång att cupfinaler inte är svensk fotbolls favoritsysselsättning. Marknadsföringen inför matchen har varit sparsam, matchen i sig gäller inget annat än äran och en i sammanhanget högst blygsam prispeng. Dessutom hade fotbollsförbundet otur med vädret. I andra halvlek blev gräset alldeles krispigt av kvällsfrosten och när matchen gick till förlängning hördes kylslagna suckar från alla håll på läktaren.

-Jag förstår de som hellre sitter och tittar på tv med chips i soffan, säger Öqvist efter segern. Det hade jag också gjort, särskilt i det här vädret.

Men katastrofsiffran 379 åskådare är till exempel 361 färre än de som var på plats för att se Umeå IK köra över Remsle i fjärde cupomgången.

Umeå var bäst i inledningen och särskilt Marta hade emellanåt lekstuga och svarade för några makalösa ruscher. Den 22-åriga brasilianskan, utsedd till världens bästa fotbollsspelare, verkade emellanåt övertänd. Hon gestikulerade och fräste mot domartrion, som inte hade sin bästa dag.
Marta utbytt

Laddningen till trots förblev Marta och hennes lagkompisar mållösa och Marta gick ut efter 90 minuter för att sparas inför svenska mästarnas matcher i Uefa womens league mot Arsenal senare i november.

Marta omgärdas av envisa proffsrykten men kunde efter matchen inte ge några besked om sin framtid i Umeå.

Klart är i alla fall att hon gick miste om chansen till chansen till sin andra raka dubbel, allsvenskt guld och cupseger under samma säsong. Något som ett annat fotbollsess har på önskelistan inför 2009:

-Nästa år kommer vi att vara tillräckligt bra för att vinna både cupen och serien, säger Josefine Öqvist.

Mer läsning

Annons