Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reuter på tronen i ”Drottningoffret”

/
  • Drottningen och kron-prinsessan: Suzanne Reuter och Alexandra Rapaport  i ”Drottningoffret”.Foto: Johan Paulin/SVT

Flera av Sveriges främsta skådespelare finns med i ”Drottningoffrets” rollista.

Annons

Dramat är del tre i tv-filmserien efter Hanne Vibeke Holsts populära romaner. Teman: Fundamentalism och dödlig sjukdom.

”Kronprinsessan” och ”Kungamordet” hör till SVT:s mest hyllade produktioner de senaste åren. Serierna baseras på den danska författaren Hanne Vibeke Holsts romansvit om kvinnor och makt.

Nu är det klart för inspelning av del tre, ”Drottningoffret”. I huvudrollerna: Suzanne Reuter som Socialdemokraternas partiordförande Elizabeth Meyer och Alexandra Rapaport som Charlotte Ekeblad, Meyers tänkta tronföljare.

I ”Drottningoffret” är Socialdemokraterna ute efter att ta tillbaka den politiska makten i landet.

– Huvuddragen i historien är att nu är det val och Elizabeth Meyer kandiderar till statsministerposten. Hon kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister när hon får diagnosen Alzheimer. Då börjar dramatiken, säger Suzanne Reuter till TT Spektra.

Det räcker inte att statsministerkandidaten drabbas av en svår sjukdom. På grund av sin judiska bakgrund utsätts Meyer samtidigt för hot från islamistiska fundamentalister och måste leva under ständigt livvaktsskydd.

Suzanne Reuter inser att delar av berättelsen kan uppfattas som utmanande.

–Jag tycker inte att det är kontroversiellt att det handlar om ifall det ska bli en manlig eller kvinnlig statsminister. Däremot spåret som handlar om att hon hotas som judinna, det kan vara kontroversiellt. Det är viktigt stråk i historien, säger hon.

Precis som de tidigare delarna av serien regisseras ”Drottningoffret” av danskan Kathrine Windfeld. För Suzanne Reuter var det viktigt att gänget bakom de framgångsrika tv-dramerna fanns kvar till inspelningen av ”Drottningoffret”.

– Det är Bob Film som gör tv-serien vilket gör att jag vet att det finns tid att filma. Det är inte som när SVT producerar och det går så jävla fort. Kathrine Windfeld vet vad hon vill och det är roligt för då blir man trygg.

”Drottningoffret” ska sändas i tre delar runt årsskiftet 2010/2011. I övriga roller finns bland andra David Dencik, Annika Hallin, Görel Crona, Sverrir Gudnasson, Kajsa Ernst, Sven Ahlström och Johan H:son Kjellgren.

Mer läsning

Annons