Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reumatikerföreningen Ragunda

Reumatikerföreningen Ragunda har på uppdrag av Reumatikerförbundet i Stockholm anordnat en minneshögtid i sockenstugan i Pålgård för att hedra minnet av de avlidna medlemmarna Elna och Atle Grönlund.

 Reumatikerföreningens ordförande Anna-Stina Palm hälsade alla välkomna till minneshögtiden.

Den hade anordnats för att Reumatikerförbundet på detta sätt ville hedra makarna Grönlunds minne, eftersom de har testamenterat närmare 4 miljoner kronor till reumatologisk forskning.

Anna-Stina Palm talade om vilken engagerad person Atle varit inom handikapprörelsen och i synnerhet inom den lokala reumatikerföreningen där han var med i styrelsen under åren 1983-1999. Han var alltid med och förde de handikappades talan i olika sammanhang bland annat det Kommunala handikapprådet och Handikappsamverkan. Han var även en av initiativtagarna till att det byggdes en bassäng vid Hammarstrands sjukhus.

Därefter spelade Ragunda dragspelsklubbs ordförande Gösta Moberg "I Vättabergets skugga" komponerad av Ragundasonen Sven Amrén, det var ett mycket passande stycke, eftersom Elna och Atle hade sitt hem vid Vättabergets fot.

Under eftermiddagens gång var det många som tog till orda, bland andra Ragunda kommuns kommunalråd Therese Bengard och tillförordnade kommunchefen Bosse Svenningsson. De berättade om den ekonomiska situationen inom kommunen, vilket bidragit till att badet vid Hammarstrands sjukhus varit stängt sedan i januari i år, förhoppningsvis kan det bli en ändring på detta inom en snar framtid.

Reumatikerförbundets 1:e vice ordförande David Magnusson informerade om förbundet och vad alla pengar som kommer in i form av gåvor och donationer används till och att varje krona är värdefull för att en effektiv forskning ska kunna bedrivas. Eftersom Elna och Atle varit sådana eldsjälar inom Reumatikerföreningen Ragunda hade förbundet beslutat att föreningen skulle få ett bidrag till sin verksamhet, varvid han överlämnade 50 000 kronor till minne av Elna och Atle. Föreningens ordförande Anna-Stina Palm tog emot beviset och framförde föreningens tack för den välkomna gåvan.

Elnas brorson Karl-Arne Haglund gav en intressant beskrivning av Elnas och Atles liv, bland annat berättade han om Atles öden och äventyr när han som mycket ung första gången kom till Sverige för att arbeta vid SKF i Göteborg och att han sedan återvände till Finland för en skoglig utbildning som resulterade i att han kom tillbaka till Sverige och Ragundatrakten 1953 för arbete hos Svenska Cellulosa AB (SCA). Det var under den tiden han träffade Elna, de flyttade sedan till Mellansjö i slutet på 60-talet, där han fick ett eget bevakningsområde inom SCA och där var han verksam i många år. De återvände så småningom till Ragunda och bosatte sig i Elnas föräldrahem på Rävanäset i Hammarstrand.

Sedan serverades kaffe och tårta, som avnjöts till lite blandad underhållning. Högtidsstunden avslutades med att de, som orkade, tågade i samlad tropp ner till Elnas och Atles grav med en blomma.