Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Retro filmkurs med modernt perspektiv

Det handlar om moderna mardrömmar i ett gammalt filmformat. I dag visar Folkets bio Regina fem filmer som skapats på Filmpool Jämtlands Super 8-kurs.

Kursverksamheten har hållit till på Gamla tingshuset i Östersund, men i går fanns några av deltagarna på plats på Filmpool för att färdigställa sina super 8-filmer.

– Jag kommer på nya möjligheter hela tiden. Man kan göra väldigt mycket med klippningen, säger Harleen Sandelin, som är skådespelerska vid Estrad norr.

I våras medverkade hon bland annat i föreställningen ”Dilemman”. I väntan på nästa uppdrag har hon passat på att lära sig mer om det gamla filmformatet super 8, som hade sin storhetstid under 70- och 80-talet. Temat som deltagarna jobbat utifrån är ”Modern nightmares”. Harleens film, som är två minuter och tjugo sekunder lång, handlar om att människor inte längre har tid för varandra här och nu.

– Ofta när man sitter och pratar med varandra ringer till exempel mobiltelefonen. Jag vill visa vilka konsekvenser det kan få när vi inte ger varandra uppmärksamhet, säger hon.

Dimitrios Karatzios ingår i en grupp på fem personer från Östersunds konstskola som tillsammans har tolkat ämnet och kommat fram till att teknikstressen är en modern mardröm.

– Jag känner till många som köper alla de senaste teknikprylarna, men sedan sitter de ändå hemma och har tråkigt. Kanske ger sakerna inte så mycket mer än stress när man tänker efter, säger han.

Kamerorna som de har använt är 30 år gamla, men det tillverkas fortfarande ny råfilm, fast då bara stumfilm. Ljud har eleverna lagt på i efterhand. Läraren och filmaren Jamie Noakes vill lära deltagarna att handskas varsamt med tekniken och tänka mycket på ljussättningen och färgerna.

– Man får bara en chans, filmen går ju inte att spola över. Men det gör samtidigt arbetet väldigt kreativt, det gäller att verkligen tänka efter hur man vill berätta sin historia, säger han.

Kursfilmerna har framkallats i Holland och digitaliserats i Uppsala. Någon projektor kommer alltså inte att användas på Regina i dag. Ny kurs blir det sannolikt till våren och i slutet av den siktar Jamie Noakes på en riktig gammeldags filmkväll.

– Då kanske vi har riktiga musiker där som spelar till stumfilmerna. Det vore jättekul, säger han.