Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Respektlöst ordbruk i vården

I oktober ryade en äldre medborgare från Frösön till. Nu ser kommunen över ordvalet inom vården.

Den 28 oktober 2013 skrev en kvinna så här till Östersunds kommun:

"Det gäller ordet brukare som ni använder i bl. a äldrevården. Det är respektlöst och nedvärderande!".

Fast ingen, vare sig tjänsteman eller politiker, har tagit något initiativ till att förändra språkbruket – tills den äldre kvinnan fattade pennan och skrev ett medborgarförslag:

"Med stöd av ovanstående föreslår jag att nämnden använder ordet boende (som inte låter så avskiljande) i st.f. brukare när det gäller oss hjälpbehövande".

– Vi har haft den här diskussionen om ordvalet i kommunala pensionärsrådet vid flera tillfällen, konstaterar vård- och omsorgsnämndens ordförande, Andreas Carlsson (C).

Förslaget tog skruv och tjänstemännen på kommunen har nu tittat långt ner i regelverket hos bland annat Socialstyrelsen.

"Kritik om att begreppet brukare används i verksamheten har tidigare framförts även vid de öppna möten som hålls inför det kommunala pensionärsrådets sammanträden och andra informationsmöten", skriver tjänstemännen i sin utredning.

"Förslaget bifalls i den mening att begreppet brukare fortsättningsvis inte ska användas inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter när man avser en enskild individ eller en grupp av personer inom vård- och omsorg. Det ord som i stället ska användas är "en person" som har till exempel hemtjänstinsatser".

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden kommer att diskutera detta under ärende nummer 6 på onsdagens sammanträde.

– Om medborgarna anser att vi bör använda ett bättre ord, så ska vi se över vad det kan vara och göra det också, säger Andreas Carlsson.

I utredningen inför sammanträdet noterar tjänstemännen att debatten om vad vården och kommunerna ska kalla invånare som behöver vård pågår i hela landet. Personer som får hjälp av socialtjänsten kallas exempelvis kund i Sundsvall, Uppsala och Nacka.

Det kommer inte att ske i Östersund.

"Socialstyrelsen avråder också från ordet kund som samlande begrepp. Insatser från socialtjänsten ingår i offentligrättsliga åtaganden. Därför är kund, som används för att beskriva en av parterna i en civilrättslig relation inom det privata näringslivet, inte lämpligt att använda som samlande begrepp. Att vara kund innebär dessutom att man ska kunna välja mellan olika varor och tjänster, något som alla de personer som får individuellt behovsprövade insatser från socialtjänsten inte har möjlighet att göra".