Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resistenta bakterier sprids på åkrar

Läkemedelståliga superbakterier sprids över svenska åkrar, visar en analys av gödande avloppsslam. På så vis kan bakterierna smitta både djur och människor.

Annons

– Det är kanske olämpligt att gödsla med avloppsslam där djur betar, säger Björn Bengtsson vid enheten för djurhälsa och antibiotikafrågor vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Han är en av de forskare som under ledning av Leena Sahlström har analyserat förekomsten av enterokocker, tarmbakterier, i avloppsslam från Uppsalas reningsverk. Slammet används som gödning.
I normalfloran
Prover togs varje vecka under fyra månaders tid och syftet var att söka efter motståndskraftiga, resistenta, bakterier av typen VRE, som är ett särskilt gissel inom sjukvården. VRE kan orsaka mycket svåra och svårbotade infektioner hos exempelvis nyopererade eller patienter på intensivvårdsavdelningarna.
Resultatet, som presenteras i facktidskriften Acta Veterinaria Scandinavica, visar att 79 procent av proverna innehöll VRE. Då ska man komma ihåg att slammet testades år 2003, då Uppsala bara hade ett enda rapporterat fall av VRE-smitta jämfört med 13 i fjol.
– Det vore intressant att se hur det ser ut nu, säger Björn Bengtsson, som drar slutsatsen att VRE förekommer i människors normalflora i dag.
Oklar betydelse
TT: Har ni undersökt om också svårare bakterier finns, som ESBL-bildande bakterier?
– Nej. Men jag är ganska övertygad om att man skulle hitta dem, säger Björn Bengtsson och hänvisar till tidigare undersökningar som har visat på salmonella i avloppsslammet.
När bakterierna hamnar på åkrarna kan de rent teoretiskt sprida sina motståndskraftiga gener vidare, eller smitta både människor och djur via grödan.
– Men hur stor den risken är vet vi inte. Jag skulle nog bedöma att den inte är så särskilt stor, säger Björn Bengtsson som inte tycker att det finns någon anledning till oro.
– Nej det tycker jag inte. Det här är en pusselbit i kedjan och betydelsen av den vet vi inte.

Mer läsning

Annons