Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resistens dödar

Antibiotikaresistenta bakterier är ett av vår tids största hot. Det konstaterar Världshälsoorganisationen, WHO, i en nyligen publicerad rapport. Redan idag beräknar EU-kommissionen att resistensen skördar 25 000 människoliv per år i Europa, och kostar samhället över 1,5 miljarder euro i sjukhuskostnader och produktivitetsbortfall.

Situationen är särskilt allvarlig eftersom antibiotika har blivit en nödvändig del av den moderna sjukvården. Resistenta bakterier äventyrar inte bara behandlingen av svåra bakterieinfektioner som urinvägsinfektion, lunginflammation och diarré. Vår moderna sjukvård är även beroende av effektiva antibiotika vid exempelvis cancerbehandlingar, transplantationer och operationer som innebär en ökad infektionsrisk.

Ett enda utbrott av antibiotikaresistenta bakterier på i Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg i slutet av 1990-talet beräknas ha kostat samhället över 30 miljoner kronor, och siffror i samma storleksordning har setts även vid andra utbrott. Ökad förekomst av antibiotikaresistenta bakterier skulle således skapa mycket stora problem och höga kostnader för svensk sjukvård.

Uppkomsten av antibiotikaresistens påverkas av hur antibiotika används, det gäller människor och djur. En icke hållbar användning av antibiotika i djurproduktionen är en bidragande orsak till ökad förekomst av antibiotikaresistenta bakterier, och totalt sett i världen används mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor.

I USA används i dag antibiotika förebyggande, och 80 procent av all antibiotika i USA säljs till jordbruket för att tillsättas till djurfoder. Detta är förbjudet Sverige sedan 1986 och i EU sedan 2006, men skillnaderna är ändå stora även inom Europa. I Danmark används tre gånger mer antibiotika per kilo levande djurvikt i djurproduktionen och i Tyskland 16 gånger mer antibiotika än i Sverige.

En av de åtgärder som EU kan och måste vidta är att skärpa regelverken kring antibiotikabehandling av djur. I många EU-länder kommer en stor del av veterinärens inkomst från försäljning av läkemedel. Ett trovärdigt system för ansvarsfull antibiotikaanvändning förutsätter bl a att förskrivning och försäljning skiljs åt.

I Sverige har vi länge arbetat ansvarsfullt när det gäller antibiotika till djur. Vi måste därför exportera den svenska modellen till övriga Europa.

Ökningen av den globala handeln och resandet gör att resistenta mikroorganismer kan spridas snabbt till fjärran länder och kontinenter genom människor och mat. Problemet med antibiotikaresistens är således ett globalt problem och måste hanteras gemensamt. EU måste därför ta ledartröjan i ett globalt samarbete i frågan, för att säkerställa att antibiotika används på ett ansvarsfullt sätt. Vi måste börja se antibiotika som en ändlig resurs!

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet, där vill Centerpartiet driva på frågan om ansvarsfull användning av antibiotika både i Europa och i världen. Se till att du använder din röst för att stoppa antibiotikaresistensen – det är ett ansvar gentemot kommande generationer.

Kristina Yngwe (C)

Ystad, bonde och kandidat till Europaparlamentet

Niclas Höglund (C)

Aspås, bonde och kandidat till kommunfullmäktige Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel