Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reservkraft räddar älgköttet i strömlösa byar

Utan värme, fast telefon och vatten är det stearinljus och reservaggregat som gäller.

Att rädda älgköttet i frysarna har högsta prioritet.

Många byar är fortsatt avklippta från omvärlden efter stormen Ivar och ett av de svårast drabbade områdena är Rissna med omnejd.

– Efter älgjakten är det ganska fullt i frysarna och jag har kört med reservkraftaggregat tills lampan i frysen lyser grönt, säger Gunnar Frändegård i Åsgård som ligger sex kilometer från Rissna.

Det har gått tre dagar efter stormen och utanför Gunnars hus hänger ledningarna i backen.

Aggregatet har han lånat av en kompis som drog iväg till ett varuhus i Östersund tidigt på fredagsmorgonen för att få tag i ett reservkraftaggregat. Många var inriktade på samma sak och köptrycket var högt på varuhuset.

Vatten, el och fast telefon har varit borta sedan torsdagskvällen. Mobiltelefonin fungerar - emellanåt.

– Och det mobila bredbandet är så långsamt här. Det går ibland men vi har väldigt dåligt mobilt bredband.

Gunnar Frändegård har egen borrad brunn på tomten men pumpen har stått stilla sedan stormen slog till.

Ovanför hans hus iordningsställdes en parkskog för tre år sedan.

– 2011 försvann hälften av träden i parkskogen i samband med stormen den gången. Nu försvann ungefär hälften igen av de träd som fanns kvar, konstaterar Gunnar.

I Börjesjö cirka sju kilometer längre fram på vägen är John Westerlund på väg till en granne med ett reservaggregat på en fyrhjuling när LT möter honom.

– Vi lånar av varandra för att kunna hålla i gång frysarna med reservkraft. Det här är livet på landet, säger John Westerlund med glimten i ögat.

Hans gård ligger längst upp i Börjesjö, med en lång sluttning nedanför som fortsätter ner till sjön. Stormen drog fram med full kraft över sjön och vidare upp över sluttningen i torsdags kväll.

På vägen in mot Börjesjö ser det ut som om ett stort slag utkämpats mellan jättar, som lämnat avslagna trädstammar och tjocka träd uppryckta med rötterna efter sig.