Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reser 14 mil för hockey

– Man kan bli lite trött ibland, men det går, säger Måns Hedberg, 15.

Tillsammans med kamraten Jakob Danielsson, 15, tuggar han i sig köttbullar och makaroner ur en plastlåda i baksätet på bilen.

Det är fredag och snart dags för match i Moras U16 elitlag där grabbarna tränar och spelar sedan strax före jul.

14 mil hemifrån.

Resan gör de minst tre gånger i veckan för träning. Föräldrar och syskon ställer upp och skjutsar och ibland blir det också buss. Till det kommer matcher. Den här helgen är det i första hand två som gäller, båda mot Hedemora. Lagen konkurrerar om slutspelsplatser i U16 elits Riksserie.

Före jul spelade de i Svegs seniorlag i division tre. Det finns inget lag för 15/16-åringar i Sveg så seniorspel var det enda alternativet. Tills möjligheten dök upp att komma ner och provträna med Moras U16-juniorer. Och där blev de kvar.

– Det är mycket roligare. Här känner man att man spelar med folk i samma ålder. Och det är inte samma risk att bli skadad, säger Jakob

Att komma in i laget var inga problem.

– Flera av spelarna har vi mött på olika cuper så man kände dem redan litegrann. Det tog bara en träning och sedan var vi kompisar, säger han.

Trots den unga åldern är konkurrensen hård. Träningsgruppen är stor och U16 elitlaget tas ut bara dagarna innan match.

– Ibland har man en dålig dag på en träning men det gäller att kämpa på och åka skridskor och visa att man vill. Och inte vara taskig mot de som inte tas ut, säger Måns.

Hur hinner ni med skolarbetet? Och får ni någon förståelse från lärarna för att hockeyn tar så mycket tid?

– Ibland blir det jobbig, som förra veckan när vi hade två prov. Vi tar med oss och pluggar i bilen, säger Måns.

– Och jag tycker inte att vi blir behandlade annorlunda. Det är samma krav på oss i skolan som på alla andra, säger Jakob.

Båda går i nian. Till hösten har de sökt till hockeygymnasiet i Mora, där bilen rullar in vid femtiden. Måns och Jakob försvinner in i hockeyhallen för omklädning och matchladdning. Lagets tränare stannar till för en pratstund.

– Det är bra killar. De är inte rädda utan går in i alla närkamper. Oömma, säger huvudtränare Stefan Green som menar att det märks att Måns och Jakob spelat med och mot seniorer i Svegs A-lag.

– Men jag tror inte att det är någon fördel att spela med vuxna för tidigt. Det är bättre att ta stegen undan för undan.

Matchen slutar 4-1 till Mora och kvällen avslutas med ett svettigt segerrus i omklädningsrummet innan det är dags för övernattning hos kompisar i Mora. I morgon väntar en ny match på bortaplan, sedan hem till Sveg på söndagen.

– Om vi ville utvecklas i hockeyn så var vi tvungna att ta chansen. Den möjligheten fanns inte för oss i Sveg, säger Jakob.