Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resan som förändrade Myriams liv

Myriam Lundberg från Nälden besökte Västpapua och bodde under 2009 fyra månader hos urfolksstammen Lani. Nu visar hon sina bilder för LT:s läsare.

Till vardags är Myriam Lundberg lärare på Palmcrantzskolans musiklinje. Men för snart tre år sedan åkte hon på en resa som förändrade hennes liv för alltid.

I fyra månader levde hon med det primitiva Lani-folket i deras lilla by i Västpapua – den indonesiska och västra delen av ön Nya Guinea. Ett område med omfattande regnskog och urbefolkning som fortfarande lever på stenåldersvis. Men som enligt Myriam Lundberg befinner sig i konflikt med det indonesiska centralstyret.

– Det började med att jag åkte till Västpapua 2008. Då var jag där en kortare period och besökte en stam med ursprungsbefolkning. Men det var en stam som samarbetar med den indonesiska regimen och det arrangeras turistresor till den byn. Då kände jag att jag ville återvända och träffa urbefolkning som aldrig träffat några vita människor, säger hon.

När hon återvände 2009 till området slog hon följe med en vägvisare och gick rakt in i den okända regnskogen. Myriam Lundberg berättar att det var en riskfylld vandring.

– Det var en sträcka på 15 mil som tog fyra dagar att vandra. Egentligen behöver man tillstånd från den indonesiska regimen. Men jag fick inget och åkte dit ändå, säger hon.

Utan vare sig livvakter eller beväpning tog sig Myriam Lundberg till slut fram till Lanifolkets by mitt i en dalgång som ligger på 2 000 meters höjd över havet.

– De var skeptiska till mig till en början. Och de såg mig inte riktigt som en människa. För dem var jag en vit ande, säger hon.