Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Res till svenska naturskatter

Gammelskogar, fjällvidder, skärgårdar och myrar: Sverige har mängder av storslagna områden. Semestra hemma och upptäck några av våra vackraste naturpärlor.

Säg storslagen naturupplevelse, och vissa ser framför sig Grand Canyon, Antarktis eller safariturer i Afrika. Ändå finns storslagna miljöer på betydligt närmare håll: i vårt eget land.

– Många är helt sålda på svensk natur och är ofta ute. Men det finns också en gigantisk grupp som inte tänker på hur mycket vi har att se här hemma, säger Martin Emtenäs, naturjournalist på SVT.

Han har i många år utforskat det svenska landskapet och i nya boken "Upplev Sveriges natur" visar han en mängd platser och biotoper att besöka. Den som vill uppleva svensk natur har löjligt mycket att välja på: Sareks karga vidder, trollskogen på Ölands nordligaste udde, ädellövsskogen vid Åsnen och trandans vid Hornborgasjön, är några av hundratals exempel.

– Det är bra att läsa på innan man ger sig ut och veta vilken typ av natur man vill se, säger Martin Emtenäs.

Semester i naturen blir både billigt och avslappnande. Men vissa förstår inte poängen med naturutflykter. Vad gör man egentligen flera timmar i en skog, det är en fråga Martin Emtenäs fått.

– Man gör inte så mycket annat än att bara "vara". Och det gör vi alldeles för lite, säger han och beskriver den sköna känslan av att vara i samklang med omgivningen och bara låta axlarna falla ned.

Trots att många svenskar ändå är så naturvana har många aldrig varit i en riktig skog, en som inte är odlad, säger Martin Emtenäs.

– När man varit det får man med sig något helt annat.

Men det kan vara en god idé att förbereda resan. Att välja en uppmärkt led är lättare än att bara knata rakt ut i skogen. Dessutom är det viktigt att packa rätt utrustning.

– Går du i ett vackert område med fel kläder kan det vara en plåga. Det värsta som finns är att gå och frysa, säger Martin Emtenäs.

I naturen finns också sällan uteserveringar eller bra restauranger. Men det betyder inte att man ska underskatta vikten av mat och dryck. En paus med något speciellt att äta förhöjer upplevelsen ytterligare.

– Med rätt kläder, gott fika och tid kan man ta sig an vilket område som helst.