Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Inflyttning kräver ett rikt kulturliv

Tack Starskott för ert stora engagemang, och att ni fortsätter att påminna om hur viktig kulturen är för en stads eller ett samhälles identitet. Det blir en symbol för att det här finns plats för kreativitet och fritt tänkande. Vad man lätt glömmer bort som kulturpolitiker som ständigt lever med frågan, är att alla inte ser på saken på samma sätt.

Där någon ser fantastiska möjligheter så ser någon annan en kostnad. Där någon ser utvecklingsmöjligheter så ser någon annan hur man ska lösa ett praktiskt problem.

Därför måsta vi som jobbar politiskt med kultur inte glömma att alltid påminna alla andra om varför vi ska satsa på det.

Östersund har blomstrat som kulturstad och var tidigt ute med Musikveckan som senare blev Musik vid Storsjön. Vi har haft Jämtlands sinfonietta, Serenadensemble och P-B orkestern.

Visserligen var det verksamheter som låg under landstinget, men det lyfte Östersunds som stad. Tyvärr finns inget av detta kvar, kanske som ett tecken i tiden, men inte desto mindre mycket saknat.

Det går dock inte att leva på gamla meriter utan vi måste se framåt. Kultur- och fritidsnämnden har sedan vårt första Kulturforum 2008, lyft fram frågan om ett kulturhus i Östersund, samlat eller ej, och kommer att fortsätta att göra det. Vi ser att vi blir omsprungna av andra städer när det gäller satsningar på kultur och tappar på så sätt i attraktivitet. Det är allvarligt, och jag ser det långsiktigt som en strategiskt viktig fråga för Östersund. Vill vi locka nya invånare så måste vi kunna erbjuda möjligheter till ett rikt kulturliv.

För någon är en konsertsal en akustiklåda. För mig är det ett rum fyllt av drömmar, känslor, hopp och förtvivlan. Östersund förtjänar det, och jag kommer att göra allt jag kan för att det ska bli av. Tillsammans med er i Starskott och andra engagerade kan det bli verklighet.