Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rent dricksvatten ingen självklarhet

Dricksvatten har länge varit något självklart.

Men parasiten Cryptosporidium har ändrat på det.

Journalisten Hans Månsson vill engagera regionens företagare i frågan och ordnar därför en konferens i ämnet vatten i vår.

Vatten är en bristvara för miljarder människor i världen. Parasitutbrottet har visat att även i Sverige och Jämtland är rent dricksvatten inte en självklarhet.

Hans Månsson tycker vatten är en viktig fråga och vill skapa en diskussion kring vårt förhållande till vatten och hur vi använder det.

– Jag vill visa sambandet att vårt vatten är en del av världen, peka på dess betydelse och att vi måste vårda vårt vatten, säger han.

Hans Månsson nämner han framför allt tre skäl till varför ämnet är viktigt. Att klimatförändringen påverkar vattentillgången är en anledning. Vilken betydelse rent vatten har för regionens olika näringar är en annan anledning.

– Det finns många branscher i regionen som lever av att vi har rent vatten, allt ifrån sportfisket till turism, säger han.

Inte minst parasitutbrottet visar hur viktig frågan är.

Hans Månsson vill vända det negativa parasitutbrottet till något positivt.

– Runt om i Sverige talar man om Östersund, vatten och parasiten i samma tankebana. Nu gäller det att fylla det med något positivt, att folk ska tänka "här tar de tag i problemen".

Förutom konferensen kommer Galleri Bolin att ställa ut bilder av vatten från en fjällbäck som Hans Månsson har tagit. Bilderna kommer även att ges ut i bokform tillsammans med texter skrivna av biologen och miljödebattören Stefan Edman.

– Jag har inte sett texterna, men tanken är att han ska göra kopplingar från fjällbäcken till vattnets betydelse för liv överhuvudtaget, säger Hans Månsson.

Förhoppningen är att länet i framtiden ska bli ledande i vattenfrågor.

– Jämtland har redan en profil som ett vattenlän. Jag vill att det ska stärkas ytterligare för jag tror att det är en unik resurs för oss. Regionen ska bli ett föredöme vad gäller vattenanvändning, säger han.

Hur det ska ske praktiskt har han svårt att spekulera i men att det kommer hända saker är han övertygad om.

– Bara att alla samlas runt samma tema skapar en kraftansamling kring det, säger han.