Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rensning i kommunens affärsverksamhet

Vilka affärer bedriver Strömsunds kommun och hur lagliga är de?

Annons

Kommunen får bedriva näringsverksamhet, utan vinst, om det har en allmän samhällsnytta, enligt kommunallagen. Man måste också ta hänsyn till konkurrenslagen. Kommunchef Anders Andersson har undersökt hur det ser ut här:

– Det kändes som om vi behövde städa lite.

Affärer förekommer lite här och där. Kommunledningsförvaltningen sköter ekonomin för de kommunala bolagen. Det kan godkännas eftersom det ger bättre koncernnytta och mera insyn. Teknik- och serviceförvaltningen bedriver extern fastighetsförvaltning i Polishuset och en del extern lokalvård. Båda ska upphöra och har nu sagts upp. Man säljer också mat till Landstinget:

– Det är rimligt då vi har NÄVA (Närvårdsavdelningen) tillsammans, anser kommunchefen.

Transportenheten har under åren utfört sopning för Trafikverket och en del fastighetsägare. Sysselsättningsenheten har tagit på sig mindre uppdrag som gräsklippning, snöröjning eller sömnadsarbete till privatpersoner:

– Det är ingenting vi ska hålla på med, eftersom det finns företag på orten som tillhandahåller sådana tjänster.

Gymnasieskolan säljer elevarbeten till självkostnadspris. Byggprogrammet säljer friggebodar, vedbodar och utedass som eleverna byggt. Fordonsprogrammet tar emot bilar för reparation från privatpersoner och Industriprogrammet utför ibland smärre kundjobb. Hotell- och restaurangprogrammet har servering för lunch- och middagsgäster:

– Det bör inte vara några problem att fortsätta med det, tror Anders Andersson. Alternativet vore att till exempel bygga hus i utbildningssyfte och sedan riva eller bränna upp dem, vilket knappast kan vara försvarbart.

Vuxenutbildningen säljer viss uppdragsutbildning, i data, språk, "heta arbeten", och så vidare. Man har också lämnat anbud på genomförande av vårdutbildning vid Arbetsförmedlingens upphandlingar. Turismen bedriver camping i Strömsund. Den går med förlust och är ingen konkurrerande verksamhet i nuläget, och lagen medger att kommuner får bedriva camping och turistbyrå.

– Kommunen får inte ägna sig åt konkurrensverksamhet, säger Anders Andersson, men vad som är konkurrens beror på hur näringslivet ser ut i kommunen och måste prövas från fall till fall.

Bidrag till föreningar och samlingslokaler går bra, så länge kommunen inte styr över mottagaren. Däremot är det slut på att ge bidrag till enskilda näringsidkare:

– Det får vi inte, kommunen kan möjligtvis ge bidrag till en bransch eller en nisch, till exempel för att marknadsföra en viss aktivitet som företagen på en ort gör tillsammans.