Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renoveringsboom öppnar för fler lärlingsplatser

/

Både kommunala och privata fastighetsägare står inför en renoveringsboom de närmaste åren när miljonprogrammets bostäder ska åtgärdas.

Annons

För att klara de omfattande renoveringarna görs nu en satsning på att skapa cirka 1 000 nya lärlingsplatser.

Det är Arbetsförmedlingen som tillsammans med arbetsmarknadens parter och de kommunala bostadsföretagens bransch- och intresseorganisation Sabo som ligger bakom den här satsningen.

- Såväl de kommunala som de privata fastighetsägarna står inför en renoveringsboom de närmaste åren. Med tanke på att Saboföretagen underhåller och renoverar sina fastigheter för ungefär elva miljarder per år så kommer det att öppnas möjligheter för ett stort antal lärlingsplatser, säger Kurt Eliasson, vd på Sabo, i ett pressmeddelande.

Sabo uppmanar nu alla sina medlemsföretag att kräva att ett visst antal platser ska vikas åt lärlingar när de upphandlar rot-arbeten.

Arbetsförmedlingens roll i satsningen är att utbilda bygglärlingar till plattsättare och golvläggare. Målgruppen är ungdomar som avslutat treårig gymnasieutbildning inom trä, betong eller som murare och som blivit arbetslösa under lärlingstiden.

- I dag har vi 5 400 arbetslösa ungdomar som inte haft möjlighet att slutföra sin lärlingsperiod för att få sitt yrkesbevis. Skälet har varit den dystra byggkonjunkturen. Med denna lösning får de möjlighet att slutföra sin utbildning och stora möjligheter att få jobb direkt, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.


namedia@na.se

Mer läsning

Annons