Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rennäringsdelegationen kände inte till vidden av sitt beslut

Tåssåsens sameby har haft en egen modell för fjälljakt av och till under 29 år. Nu avskaffade Rennäringsdelegationen den. Utan att ledamöterna visste om viket beslut de tog.

– Vi förstod aldrig att Tåssåsenmodellen togs bort i och med beslutet om ramvillkoren, säger Karin Thomasson, som är ledamot i Rennäringsdelegationen. Om vi vetat om det hade vi inte beslutat.

Ramvillkoren för fjälljakten beslutas av Rennäringsdelegationen. Delegationen handlägger till exempel ärenden som rör upplåtelse av mark, jakt och fiske på renbetesfjällen. Den består av en ordförande samt ledamöter från politiska partier och samebyarna.

Tåssåsenmodellen i dess nuvarande form har funnits sedan 2003. Den har löpt ett år i taget och beslut om att den ska fortsätta ytterligare ett år har funnits i de ramvillkor som Rennäringsdelegationen beslutar om.

Men vid beslutet i år var raderna om Tåssåsenmodellen borta ur dokumentet. Detta utan att det hölls någon närmare presentation av förändringen.

De diskussioner som fördes under det beslutande mötet rörde främst avgifterna för de kvoterade jaktområdena i Mittådalen och Handölsdalen. Ingen i Rennäringsdelegationen verkar ha uppmärksammat att raderna som berör Tåssåsenmodellen var borta.

– Min inställning är att Rennäringsdelegationen beslutat om att införa Tåssåsenmodellen, säger Karin Thomasson. Då är det också Rennäringsdelegationen som ska besluta om att avskaffa den.

Länsstyrelsen vill ha ett enhetligt system för fjälljakten, där villkoren är lika för alla samebyar.

– Vårt uppdrag från regeringen är att villkoren för jakten ska vara lika i hela landet, säger Helena Eriksson, som är chef för naturvårdsenheten på länsstyrelsen.

– 14 dagar innan mötet har Rennäringsdelegationen fått handlingarna, säger Helena Eriksson. Och det är de handlingarna man sedan fattar beslut om på mötet.