Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rennäringen och vindenergin vill samarbeta

I går och i dag hålls ett seminarium om rennäring och vindenergi i Östersund. Seminariet är en del av projektet Vindren - där man utreder hur vindkraft och rennäring ska samexistera.

Annons

Bland annat har branschorganisationen Svensk vindenergi tillsammans med samernas riksförbund tagit fram riktlinjer för hur en miljökonsekvensbeskrivning av vindkraftens inverkan på rennäringen bör arbetas fram. De finns också beskrivning på hur avtal kan skrivas.

– Projektet ska underlätta för båda parter. Det är viktigt med ömsesidig förståelse och respekt för varandras intressen, säger Mattias Wondollek, Svensk Vindenergi. Närmare 100 deltagare från olika delar av landet finns på plats på OSD i Östersund, före detta Folkets hus. Deltagarna representerar samebyar, vindraftbolag, kommuner och några länsstyrelser.

Att vindkraftprojektering är en ny företeelse är en stor fördel tycker Anders Blom, förbundsdirektör Svenska samernas riksförbund.

– Branschen sitter inte fast i gamla strukturer, säger han.

Anders Blom menar att alla strategier som kan underlätta arbetet för samebyarna är bra.

– Det är så mycket som påverkar rennäringen förutom vindkraften, till exempel gruvor, skogsavverkning och rovdjur. Finns en förståelse kan möjligheter och konflikter hanteras professionellt, säger han.