Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rene har sin konstvärld på nätet

Serietecknerskan Rene Engström är en av Östersunds konstdoldisar med en stor internationell publik.

– För mig är serier det konstnärliga uttryck som bäst berättar mina historier, säger hon.

Rene har alltid ritat serier. Kanske var det serien Akke, som hennes mamma ofta läste, som inspirerade. Numera läser hon väldigt få serier för att inte påverkas för mycket.

Hon är född och uppväxt i Prince George i British Columbia i Canada. Det är en liten stad inte långt från Alaskas huvudstad Juno. Att Rene hamnade i Östersund grundar sig i att hon är född av svenskättlingar och farfarsfar kom ursprungligen från Ragunda. Rene intresserade sig för sina rötter, letade dem, kom på besök och kärleken slog till. Sen blev hon kvar i Östersund. Nu lever hon här med sin två barn och pendlar till pojkvännen i Malmö.

Det är på Internet det händer, det här med serier.

– Det är väl så att man alltid tyckt att serier ska vara gratis och på webben finns den möjligheten. För mig och alla andra serietecknare runt världen är det den naturliga platsen att publicera våra serier, berättar Rene.

Tryckta serieböcker blir mer och mer sällsynta. Till och med dagspressen spar ofta in på serierna numera. Ändå är Rene aktuell med att ge ut sin stora nätsuccé Anders loves Maria via det USA-baserade förlaget TopatoCo. Serien började hon publicera 2006 och i februari i år var den avslutad.

– Det ska bli spännande att se hur den kommer att sälja. Jag har långa perioder haft över 100 000 dagliga träffar på min webbsida så det finns en marknad främst i USA och Canada. Jag sitter just nu och slutredigerar materialet så riktigt än har jag inte sagt adjö till karaktärerna. Det blir en sorgeprocess, de har ju trots allt varit mina dagliga kompisar i rätt många år nu.

– Men nästa projekt pockar redan på i mitt huvud, det ska bli kul att sätta igång med något nytt snart.

Att konst har en funktion är viktigt för Rene, att det inte bara är vackert. Att berätta med bilder och slipa ner texten till ett minimum är hennes ambition.

– Kan jag få sagt det jag vill bara genom bilden är jag nöjd.

Vad lever du då på om det nu betalar så uselt med serieproduktion?

– Dels målar jag på beställning till mina läsare, men jag har också en hel del reklamintäkter på min hemsida. Jag skulle gärna illustrera mer, men jag har inte riktigt haft tid att marknadsföra den sidan av mig. Jag är lyckligt lottad, inte många serietecknare kan leva på tecknandet.

Rene är också aktuell med en nominering till Joe Shuster-priset. Joe Shuster var upphovsmannen till serien Superman och årligen delar man ut en utmärkelse till årets bästa serierelaterade kulturarbetare. Kravet är att du kommer från Canada eller är verksam där. Beslutet vem som får priset tillkännages den 5 juni i år. Att vara nominerad är inom branschen något verkligt stort.

Fotnot: Är du nyfiken på Renes värld eller serier i allmänhet så titta in på hennes hemsida. Där finns dels hennes egen produktion men också länkar till andras serier. www.reneengstrom.com