Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rene Engström blev snabbt påmind om sitt jämtländska ursprung när pappa blev sjuk

Häromdagen fick Rene Engström besked från sin pappa i Kanada att han hade fått diagnosen hemokromatos.

Budskapet var att hon genast måste testa sig för att se om hon bär på genen.

Det är bara några dagar sedan beskedet kom. Rene Engström visste inte vad det var för sjukdom, men när hon fick veta att den kallades Jämtlandssjukan, blev hon lite lugnare.

– Det kändes inte så farligt, säger hon.

Hon har letat på internet och hittat all behövlig information om sjukdomen. Hon vet att det är en vanlig sjukdom i hela Europa.

I och med att denna genfinns i familjen blev hon snabbt påmind om sitt jämtländska ursprung.

– Min farfar är född i Ragunda kommun, men familjen utvandrade till Kanada när han var 10 år. Jag är född och uppvuxen i Kanada men flyttade till Jämtland för 11 år sedan.

Rene Engströms pappa har länge haft diabetes, vilket är en vanlig komplikation om man har Jämtlandssjukan. Nu har han varit sjukskriven under lång tid för ledvärk, värk i muskler, trötthet - till sist tog läkarna ett prov.

– Nu ska han tappas på blod eller prova någon tablett som gör att järnmängden minskar i blodet, säger hon. I och med att pappa har sjukdomen vet jag att jag bär på genen.

Rene Engström själv ska fatta modet och beställa tid hos doktorn för att ta det avgörande provet.

– Visar det att jag bär på sjukdomen och måste börja tappas på blod kanske jag överväger att testa mina barn också. Vi får se, säger hon.

Hon är orolig för sin pappa och känner att hon gärna vill åka till Kanada och hälsa på familjen. Men hon ska avvakta och se om behandlingen gör att han tillfrisknar snabbt.