Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renbetestvist tog för lång tid

Europadomstolen kritiserar de svenska domstolarna för att handläggningen av renbetestvisten i Härjedalen tog allt för lång tid.

Annons

Europadomstolen konstaterar att det tog 13 år och sju månader innan den slutgiltiga domen kom. Vissa av förseningarna berodde på parterna själva, men domstolarna kritiseras för att ärendet försenats och speciell kritik riktas mot Högsta domstolen som behövde drygt två år på sig för att fatta beslut om att ärendet inte skulle ges prövningstillstånd.

Europadomstolen anser att kränkningen är så allvarlig att svenska staten döms att betala 14 000 euro i skadestånd till de fyra samebyarna som berördes av tvisten.

Europadomstolen anser dock inte att samebyarnas möjlighet till rättslig prövning har kränkts.

– Rättsprocessen har kostat samebyarna stora pengar, totalt 18 miljoner kronor. Myndigheternas långsamma handläggning har ökat på våra kostnader. Visst känns det bra att ha fått rätt på en punkt. Skadeståndet på 14 000 euro är ett litet plåster på såret, men inte så mycket mer, konstaterar Anders Kråik i Handölsdalens sameby.

Samebyarna i Härjedalen fick vänta i drygt fem år på Europadomstolens beslut.