Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renbetesdom först i slutet av maj

Samebyn Ruvhten Sijte och ett tjugotal markägare får vänta på domen i ett långdraget renbetesmål till den 28 maj.
– Om markägarna får igenom sitt yrkande så måste samebyn avveckla sin verksamhet, säger Camilla Wikland, samebyns advokat, till Sameradion.

Förhandlingarna i Hovrätten för nedre Norrland pågick i fem dagar och avslutades i tisdags.

Redan 2005 vände sig drygt trettio markägare i Härjedalen till tingsrätten och krävde ett vite på 100000 kronor för varje dag som Ruvhten Sijtes renar betade på markägarnas fastigheter. Det handlar om marker mellan Tännån och Ljusnan.

Markägarna hänvisar till det så kallade Härjedalsmålet, där en rättslig process slog fast att samerna inte har sedvanerätt till renbete i skogslandet i Härjedalen.

I tingsrätten förlorade markägarna som slog fast att renarna betat på markerna, men inte i den omfattning som markägarna påstod och att det är omöjligt att helt hindra renar från att gå in på marker som angränsar till renbetesområde.

I hovrätten har kravet på vite justerats till 25000 kronor per dag, det berättar Sameradion. Men om domen faller till markägarnas favör spelar det lägre viteskravet ingen roll. Ruvhten Sijte måste i sådana fall lägga ner sin verksamhet.

– Ja, det framgår tydligt av förhandlingen här i hovrätten, säger advokat Camilla Wikland till Sameradion.

Markägarnas advokat har inte velat kommentera förhandlingarna.