Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renässans för kakelugnarna när elpriset stiger

De stigande elpriserna har blivit en renässans för kakelugnarna i Sverige. I Rossön finns kakelugnsmakarna och bröderna Lennart och Lars Sundelin.

– Det svåraste för oss är att övertyga folk att kakelugnen är en otroligt effektiv värmekälla, säger Lennart Sundelin.

Under 1800-talet och i början av 1900-talet var kakelugnen den viktigaste värmekällan för bostäder och liknande utrymmen. När sedan värmeledningspannan kom startade en rivningsepok i de större städerna.

Många kakelugnar revs.

Nu har tiderna förändrats och kakelugnen är återigen på tapeten. I Rossön tillverkar företaget Bodums kakelugnsmakeri ett 30-tal kakelugnar per år.

Nu, i slutet av året, är det full rulle inne på fabriken.

Lennart Sundelin är barndomsfödd i Rossön, men flyttade ganska snabbt till Stockholm. Där arbetade han länge som ljud- och ljusttekniker på Sveriges television. Hemlängtan och att han ville göra någonting annat gjorde att han började intressera sig för kakelugnar.

– Eftersom min fru är från Finland så brukar vi ofta vara där. Jag hittade en ritning på hur man tillverkade en kakelugn på finskt sätt, säger Lennart Sundelin.

Och fortsätter:

– Jag murade upp kakelugnen när jag var pappaledig och jag hade aldrig gjort det tidigare. Sedan märkte jag hur effektiv den var, trots att jag hade så lite ved.

Intresset växte.

Lennart Sundelin tog med sig hem material från Kungliga tekniska högskolan och började forska i eldfasta material.

Teori blev praktik. Några år senare gick flyttlasset hem till Rossön och Lennart och brorsan Lars Sundelin började med att tillverka modulkakelugnar.

Var kommer ditt intresse för kakelugnar ifrån?

– Jag har alltid gillat att tillverka något från händerna.

Från 1997 har bröderna haft kakelugnsföretaget och de flesta ugnarna hamnar söderut. Inte bara i Sverige utan även i Norge, Lettland, USA och Spanien. Men det är en smal bransch som bröderna Sundelin har valt att arbeta inom. Fast det bryr de sig inte om.

– De som köper kakelugnarna gillar utseendet och sedan finns de som vet vilken enorm värmekälla det är. Folk kan inte förstå att ugnen är varm när man eldade i den för 18 timmar sedan. De tror att man ljuger och det är pedagogiskt problem.

Enligt Lennart Sundelin går det för en vanlig villaägare att sänka sina värmekostnader med 15 000 kilowattimmar med en kakelugn.

– På ett år går det mindre än tio kubikmeter ved.

Hur ser framtidsmöjligheterna ut?

– Jag hade sålt fler kakelugnar om det hade varit mer hightech. Det som är historiskt prövat är inte lika intressant.